loading...
Издвајамо Србија

РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС СВИХ СРБА — Милорад Додик: Референдум ће се одржати

БАЊАЛУКА – Премијер Вучић никада није вршио притисак на мене око референдума о Дану Републике Српске, нити су односи Београда и Бањалуке такви да се из Србије врше притисци на лидере РС. Увек је то била само размена мишљења о важности теме. Уосталом, ми и треба да причамо о свим важним питањима са премијером Вучићем. Ово поручује председник Републике Српске Милорад Додик. Интервју Милорада Додика за “Вечерње новости” преносимо у целости.

После сурета са српским премијерим у петак вече и спекулација да ће Вучић покушати да га наговори да одустане о изјашњавања закаазног за 25. септембар, Додик је јасан.

– Био је то пријатан разговор партнера. Дотакли смо се и те теме, али то је све – изричит је Додик.

Појавиле су се информације да је такав захтев српском премијеру упутио и амерички потпредседник Бајден током посете Београду?

– Односи државног врха Србије са Бајденом су веома добри и не верујем да ту има места за било какве притиске и условљавања овакве врсте. Верујем да је било размена мишљења између Вучића и Бајдена. Србија поштује целовитост и интегритет БиХ, гарант је Дејтонског споразума, али има и јаке везе са РС. Верујем да је тако речено и самом потпредседнику САД.

Бошњачки лидери отворено позивају Вучића да утиче да се референдум откаже…

– То су политичке воштане фигуре које су навикле да путем притисака добијају шта хоће. Оно што се чује из Сарајева је устаљени оквир у којем они стално очекују да ће Запад да дисциплинује РС и све Србе, и да ће Бајден да “притиска” Вучића. Све су то спекулације политичких дебитаната.

У БиХ се чују и захтеви да међународна заједница реагује и спроведе конкретне акције како би спречила гласање.

– Нама је Босна морање, није никаква љубав и хтење. У Босну смо ушли зато што је тако договорено Дејтонским споразумом, који стално скрнави међународни фактор, пре свих, то је радио високи представник у прошлости. Зато немамо разлога да верујемо у њихове добре намере, нити у Босну као такву. Наш однос према БиХ је ништа друго до испуњавање међународних обавеза из Дејтона.

Колико је реална опција да ипак одустанете од референдума?

– Он ће се одржати. Не видим разлог због чега се диже толика галама. А, они на другој страни су научени на причу о некаквој жртви муслимана, на којој су ранијих година добијали све што су тражили. Наравно да то не може тако. Не може Бакир Изетбеговић да тражи да се укине Дан Републике, а да ми ћутимо и не преудизимамо ништа.

Како коментаришете изјаву хрватског министра Ковача да Вучић наставља политику велике Србије из деведесетих?

– Вучић је озбиљан политичар. Добио је огромну подршку народа и учинио непшто што се практично чинило немогуће – да Србију лоцира на међународној сецни на потпуно другачији начин. За Ковача и њему сличне сваки успех Србије је ноћна мора.

Постоји ли ишта што би у овом тренутку могло да пољуља јаке везе Београда и Бањалуке?

– Те везе су потпуно легалне, легитимне, засноване на љубави и братству. Волимо Србију у сваком тренутку и загледани смо у њу. Даћу вам пример спорта. Свака победа Србије слави се на улицама Бањалуке. Када игра БиХ, то се и не зна, а камоли да се навија. То је тако и ако хоће неко ту реалност да прихвати, хоће, ако не, то је његов проблем.

Извор: Вечерње новости

loading...