Издвајамо Русија

Решетњиков: Донбас не припада Украјини, Донбас припада Русији и Русима

Познати руски телевизијски новинар Александар Крутов разговарао је са директором Руског института за стратешка истраживања – генерал-потпуковником Леонидом Решетњиковом о ситуацији која је створена са покушајима кијевског режима да убаци диверзантске групе на територију Крима.

Крутов: Сад је главна новост да су на Криму неутралисане три диверзантске групе и разоткривена агентурна мрежа Украјине. Са чиме је повезана таква активизација украјинских власти?

Решетњиков: Режиму у Кијеву није преостало ништа него да се активира. Не успева да од Украјине направи државу. Проблема је веома много, па режим покушава да захтеве људи према властима преусмери. Зато се у први план гурају спољна опасност и борба са „руским тероризмом“, „империјализмом и агресијом“. То су унутрашњи разлози, а спољни је то што је Украјина под пуном контролом САД. Она је од Американаца потпуно зависна, а они су спремни да у било ком тренутку активирају војну агресивност режима у Кијеву. Отуда диверзије на Криму и диверзије на истоку Украјине. А када им буде потребно – може уследити и отворени напад, офанзива на Донбас или Крим. Јер, Украјина је данас инструмент у рукама Сједињених Држава.

Све је јасно. САД – у сваком случају, њихово садашње руководство – воде политику срачунату на то да не дозволе Русији да на међународној арени буде водећа светска сила, на подривање наше стабилности и одстрањивање од власти председника Путина… Ми се немамо чему чудити. Ништа друго од Американаца не треба очекивати.

Крутов: Путин је већ изјавио да ново окупљање нормандијске четворке у садашњим условима нема смисла.

Решетњиков: Председник Путин је апсолутно у праву. О чему да се преговара кад они који седе преко пута апсолутно подржавају Кијев поводом сваког питања? Поготово што диверзантске акције нису осудиле ни САД ни њихови савезници.

Крутов: Амерички амбасадор у Кијеву је рекао да је Крим украјински и да ће то бити …

Решетњиков: Амерички амбасадори су људи без савести. Они уместо савсти имају као оријентир: Америка изнад свега, ми смо господари света. Они ће тако стално говорити. Американци неће друкчије говорити. САД се не могу повући са таквих позиција поводом Украјине. Јер, они су у тој земљи организовали државни преврат, а намеравали су и да приграбе Крим јер су тамо планирали војну базу за себе и НАТО. То им је пропало. Зато ће у немоћном бесу давати стотине таквих изјава.

Крутов: Порошенко говори да су диверзанти на Криму „провокација Русије“…

Решетњиков: А шта он може уопште изјавити? Шта, да призна да је он послао диверзантске групе и да је намеравао да „убије“ туристичку сезону на Криму? Он то никада неће рећи. А неће ни казати да иза тога стоје екстремисти из добровољачких пукова и батаљона јер ће му они одмах дати „по физиономији“. Зато му само и остаје да све сваљује на Русију и Кијев ће то и даље чинити.

Крутов: Из Кијева говоре да је све организовао Путин да би навео САД да скину санкције са Русије…

Решетњиков: То је чак смешно. Колико знам, председник Путин је – преко Џона Керија – замолио САД да санкције не укидају бар још годину и по или две јер су веома благотворне за развој наше пољопривреде.

Крутов: Стејт департман је поводом диверзаната већ саопштио да коментаре поводом догађања на Криму – јер је Крим део Украјине – може давати само влада Украјине…

Решетњиков: А они сами све време комантаришу оно што ради Русија. Оглашавају се поводом свега и свачега. Поводом допинга, онога што Русија ради у Сирији… Шта, зар је Русија постала део Сједињених Држава?! Стално покушавају да нам држе лекције – и из Вашингтона и из Њујорка. Ми говоримо да су то дупли аршини, али то није добар израз. То дрскост, то је позиција лишена савести.

Крутов: Немачки лст Велт објавио је текст у коме се упозорава: морамо хитно наоружавати Украјину, Запад губи Украјину… Имам утисак да је Запад већ створио свој медијски НАТО и да су појединачни листови, и медији уопште, постали ватрене тачке са којих се пуца по Русији… У томе имају подршку и у Русији. Ево, радио Ехо Москве – као наводно једну од верзија поводом Крима – пласира да је све организовала Русија…

Решетњиков: То је подметање. Јер, то подразумева да је Русија све то организовала и сама убила једног свог официра и једног војника, а још петорицу ранила. То је ширење мржње према својој власти. За то се треба обраћати судовима. Јер, шта из тога следи? Следи негодовање: каква је то власт која убија своје официре и војнике?! То је заиста распаљивање мржње према свом руководству и председнику државе…

Крутов: Због чега се то ради?

Решетњиков: То се чини само са једним циљем. Да се помогне Сједињеним Државама у дестабилизовању ситуације у Русији и у свргавању садашње власти и председника Путина.

Крутов: Како ће се догађаји даље развијати?

Решетњиков: Русија између Крима и Украјине мора учвршћивати границу, направити класичну међудржавну границу. Јер, провокације треба и даље очекивати. Чак и озбиљније. А ако Американцима буде потребан рат против Русије – може уследити и нови напад на Донбас. Или напад на Крим…

Крутов: Американци изгледа сматрају да им се ми мешамо и у председничку кампању и да хоћемо да у Белу кућу доведемо „свог председника“…

Решетњиков: (Смех) Можда треба стављати тачку на оно бодење са минским шреговорима. Ништа нису донели, а људи на истоку Украјине – као и Кримљани – не желе да живе у Украјини. Огромна већина жели да буде са Русијом. Зато им треба дати могућност да буду заједно са Русијом. Кијев и Украјина нису у стању да се договарају. Нису способни за то. Криминалци и бандити и не могу бити способни за договарање. Уосталом, о  чему је могуће договарати се са онима који су зависни од спољњег фактора?!

Крутов: Становници Луганске и Доњецке области поново би – као и Крим – гласали за то буду са Русијом…

Решетњиков: Наравно. Од украјинске власти се ништа позитивно не може очекивати. Кијевска власт игра само на карту против Русије. Та власт игра само улогу антируског тарана!

Крутов: Дакле, ништа се неће променити ни ако Порошенка замени неко други!

Решетњиков: Наравно! Тамо се ништа не може променти без САД. Американци су државним превратом направили садашњу псеудоукрајину, они је и контролишу, а није им потребна као држава, већ као инструмент за вршење утицаја и притиска на Русију.

Извор: fakti.org

loading...
Loading...