loading...
Издвајамо Србија

РОКФЕЛЕРОВ КЉУЧНИ ЧОВЕК ЗА БАЛКАН ЈЕ ШИПТАР: Овај човек финансира „ЖУТУ ПАТКУ“!

Албанац са Косова Хаки Абази, програмски директор „Рокфелер фондације“ за Балкан, кључни је човек преко кога странци финансирају такозване невладине организације које стоје иза протеста чији је симбол „жута патка“!

Готово све уплате лидерима „жуте патке“ иду управо преко Абазија, а новац се званично уплаћује на име пројеката чији је циљ јачање демократије и развој цивилног сектора на Балкану.

Паре се, међутим, готово искључиво троше за протесте који имају за циљ да прерасту у насилне демонстрације.

„Официр за везу“

Како смо већ писали, Рокфелерова фондација је у последње три године за специјалне „пројекте“ у Србији издвојила 1.064.000 долара. Да је ствар, међутим, још озбиљнија доказују речи премијера Александра Вучића, који је током скупштинске расправе о избору нове владе прошле недеље рекао да је у кампању око тзв. афере „Савамала“ уложено најмање три милиона евра!

Према речима наших саговорника, Хаки Абази је главни „официр за везу и финансије“ између западних фондација и шефова протеста у Србији. У његовој званичној биографији пише да се бави развојем цивилног сектора на Балкану, а представља се као стручњак за геополитику.

– Абази се школовао на Косову и у САД. Он има одличне везе у Америци и кључни је Рокфелеров играч на Балкану. Преко њега иду исплате новца и он пише извештаје о томе да ли су акције успешне. Интересантно је и то што је Хаки Абази син Хасана Абазија из Урошевца, који је уочи избора 2012. ухапшен у Србији због сумње да се бави шпијунажом. Ипак, Хасан Абази је пуштен из затвора после ургенција из западних амбасада… – преноси наш саговорник.

Да протести у Београду нису нимало спонтани и да и те како имају везе са Шиптарима, доказује и фотографија Ксеније Радовановић, шефице „жуте патке“, која се прошле недеље у Призрену срела са Албанцем Артаном Садикуом, главним организатором „шарене револуције“ у Македонији! Радовановићева се у Призрену срела и са НВО активистом са Косова Хајрулом Чекуом.

– Као параван за њихове сусрете послужио је Фестивал документарног филма. То је, међутим, само маска састанка на ком су се шефови „жуте патке“ и Албанци договарали око будућих акција у Београду. Њихова идеја је да протести у Београду заличе на оне у Македонији и да прерасту у крваве нереде… – упозорава Информеров извор.

Хаки Абази није јуче био доступан за коментар. С друге стране, шеф дипломатије Ивица Дачић није изненађен.

– Фондације попут Рокфелерове годинама финансирају активности разних организација по свету којима се мешају у унутрашње ствари држава – каже Дачић.

Руше поредак

Шеф Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да све ово штети националним интересима наше државе.

– Те организације најмање се баве хуманитарним радом, а много више су политичке. Најчешће су део обојених револуција и њихов рад је усмерен против власти у земљи у којој раде – указује Дрецун, док безбедносни стручњак Божидар Спасић оцењује да би све ово требало да испитају надлежни органи.

– Битно је да се испрате токови новца и утврди коме је и зашто он уплаћен. Рокфелер и њему слични милионери не дају паре тек тако, већ то раде по налогу Вашингтона – упозорава Спасић.

Ко је Хаки Абази

* од 2007. програмски директор Фондације браће Рокфелер за западни Балкан
* претходно био директор канцеларије косовског Ист Вест менаџмент института
* шеф УО Форума „Грентмејкерс Ист“, а члан је управних одбора неколико међународних организација
* дипломирао информатику и менаџмент, а школовао се на Косову и у Америци
* говори енглески, албански, српски, а зна и основе персијског дијалекта дари

 

Извор:Информер

loading...