Издвајамо Русија Свет

РУСИ ЈЕ ИСКОРИСТИЛИ И ЗЕЗНУЛИ: Клинтонова помагала руској војној индустрији?

Кандидаткиња за председницу САД из Демократске странке Хилари Клинтон док је вршила дужност државног секретара САД лобирала је код америчких инвеститора да улажу у руски иновациони центар „Сколково“, поткопавајући тиме националну безбедност своје земље, пише „Волстрит џурнал“.

Управо за време Клинтонове Стејт департмент је помагао формирању и развоју руске „Силиконске долине“ која је заједно са другим иновацијама производила моторе за суперсоничне крстареће ракете, технику за радиолокационо посматрање и транспортна средстава за премештање руских Ваздушно-десантних снага, нагласио је аутор чланка.

Loading...

„Сколково“ је требало да одигра значајну улогу у „ресетовању“ односа између Москве и Вашингтона. Захваљујући Хилари, десетине америчких фирми које су биле највећи спонзори благотворне Фондације Клинтон, инвестирали су у „Сколково“ велике суме новца. Осим тога, 2010. године Стејт департмент је под руководством Клинтонове организовао посету великих америчких инвеститора Москви, након којег су између њих и инвестиционог центра били потписани први протоколи о разумевању, навео је лист.

Међутим, „Сколково“ је ускоро забринуло америчке војне експерте и полицију. Између осталог, ФБИ је дошао до закључка да су истински мотиви руских партнера да добију приступ поверљивим и тајним америчким иновацијама, да се упознају са „технологијама двојне намене, која се користи у војне и комерцијалне сврхе“.

Хилари Клинтон воли да говори о времену док се налазила на челу Стејт департмента као о периоду прагматичне и „комерцијалне дипломатије“ која је служила америчким националним интересима. Ипак, њено учешће у пројекту „Сколково“, као и пре, изазива озбиљна питања, закључио је аутор чланка.

 

 

Извор:  rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...