Издвајамо Русија

РУСИЈА ЈЕ СУПЕРСИЛА БРОЈ 1 — Руски медвед се пробудио: Путин Западу показује моћ

Велику војну вежбу која је укључила три од четири војна округа руске армије аналитичари посматрају као поруку Кремља Вашингтону, Бриселу и сателитским центрима попут Букурешта, Варшаве, Кијева и Анкаре да силом неће ништа постићи и да морају да преговарају.

Loading...

Oпшти маневри су глобално упозорење изазвано не само кризама у Украјини и Сирији, него и размештањем противракетног штита НАТО, пребацивањем нуклеарних пројектила из Турске у Румунију…

САД опет траже смањење нуклеарног наоружања уверене да је њихова класична војска снажнија, па је Москва решила да их разувери.
Премештање на ратне положаје

Најснажнији утисак изазвало је испловљавање 25 најновијих бродова Црноморске и Каспијске флоте, али западни генералштабови свесни су размера и симболике маневара руског ваздухопловства и копнене војске, чак и у суседним земљама.

Упечатљиво је да су изостали маневри Источног војног округа, чиме је Русија назначила светске регионе где се њени интереси оспоравају: Источна Европа, Блиски исток, Балтик и Северни ледени океан. Односно од Баренцовог, па до Црног мора и Каспијског мора, одакле је захваљујући новим ракетама на руским бродовима – у домету и источни Медитеран.

Руске копнене снаге и ратно ваздухопловство спроводе прегруписавање и премештање на непознате полигоне и оперативне аеродроме у оквиру општег плана за случај рата. Јединице се пребацују морским, железничким и ваздушним саобраћајем на више од две хиљаде километара, али и маршевима од 550 километара.

На Кавказу је вежбало око 11.000 војника и 2.200 јединица технике, укључујући и територију Јужне Осетије, републике која се одвојила од Грузије после рата с Русијом 2008, чиме је послата јасна порука Тбилисију.

Маневри су изведени и у Придњестровљу, словенској територији која се одвојила од Молдавије, а чувају је локална војска и руски контингент. Одатле је упозорење послато Румунији, која је прихватила противракетни штит на својој територији, а сада и око 50 атомских пројектила пребачених из Турске после пуча. Румунска граница је на три сата тенковског марша од Придњестровља.

Украјина је стешњена између Придњестровља, руских граница и практично отцепљене Новоросије. Допунску поруку Кијеву послала је и Армија Новоросије која је вежбала поморски десант у Азовском мору уз напомену да могу да се искрцају било где на обали, па и у милионску већинско руску Одесу у суседном Црном мору.

Наравно, то подразумева подршку руске флоте, па је Украјина одговорила испловљавањем својих бродова од којих је командни Хетман Сагадичниј умало потонуо на прошлогодишњој паради. Кијев је изазвао Русију убацивањем диверзаната на Крим, који су похватани, али пре свега гранатирањем Доњецка и Луганска у настојању да поново распламса рат и докопа се веће финансијске пропасти за своју економију на самрти.

Извор: vesti-online.com

Loading...
loading...
loading...