Издвајамо Русија Свет

РУСИЈА ЈЕ СУПЕРСИЛА — Руси се за све питају: Русија држи све карте у Сирији

loading...

Турска не би могла да започне војну операцију у сиријском граду Џараблусу без сагласности Русије, изјавио је за Спутњик политички аналитичар турског листа „Хуријет“ Серкан Демиртас.

Након нормализације односа са Москвом, Анкара је почела да мења став према сиријском председнику Башару ел Асаду. Као резултат тога, Турска сада интензивира своје активности у Сирији, рекао је Демиртас.

Он сматра да је војна операција у Џараблусу разматрана прошле године. Турски и амерички званичници наговестили су да би операција могла да почне одмах након самита Г 20 у Анталији. Међутим, након што је турски авион оборио руског бомбардера у Сирији, офанзива је склоњена са дневног реда.

„Турска операција у Џараблусу је била очекивана, али је закаснила. Анкара је схватила каква јој опасност прети од терориста ДАЕШ-а након бомбардовања у Суруку 22. јула и напада који су затим уследили“, рекао је он.

Демитрас је истакао да је нормализација односа Анкаре и Москве знатно олакшала политику Турске према сиријској кризи.

„Могу да кажем да је та операција била могућа само након помирења Русије и Турске. То није могло да се деси без одобрења Русије. Желим да нагласим да је нормализација руско-турских односа била главни предуслов за офанзиву“, истакао је Демитрас.

Утицај Русије на ситуацију у Сирији је толико значајан да Анкара не би могла да започне операцију у Џараблусу без сагласности Москве, наводи француски лист „Монд“.

„Као никада пре, Русија је сада господар ситуације у Сирији. Упркос чињеници да је Москва изразила забринутост због операције у Џараблусу, та операција није била могућа без сагласности Русије“, наводи се у чланку.

„Чини се да у сиријској игри Москва држи све карте у рукама.“

Према наводима „Монда“, Анкара је променила свој став према Сирији након помирења са Москвом. Сада та промена даје прве резултате.

Раније је Турска инсистирала да Асад мора да иде, али сада је њен тон другачији. Турске власти саопштиле су да је сиријски председник једна од кључних фигура у сукобу и да треба да буде део разговора.

Москва и Дамаск знале су за план Анкаре о извођењу офанзиве на Џараблус, рекао је извор близак сиријској влади за „Известија“.

„Да Анкара није обавестила сиријске власти о операцији, суочила би се са оштрим одговором Москве и Дамаска, али Русија и Сирија су знале за операцију“, рекао је извор.

Руски дипломатски извор није оповргао ту претпоставку.

„Било какви антитерористички напори у региону су сада веома важни. Њихова ефикасност посебно зависи од сарадње са Дамаском. Такве операције треба да се изводе на правној основи и у сарадњи са сиријским властима“, рекао је извор у Министарству спољних послова Русије за „Известија“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...