loading...
Издвајамо Русија Свет

РУСИЈА ЈЕ СУПЕРСИЛА — САД И Британија у страху: Руски ласери Западу утерали страх у кости

САД и Британце, осим што демонизују Путина, отворено брине састав и квалитет оружаних снага Москве. Мобилност јединица посебна предност. После 2020. руска војска биће још већи баук.

МОСКВА – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

АМЕРИКУ је захватила опасна параноја. Поражавајуће је колико се на Западу раширило оптуживање Путина за све по реду, од изласка Велике Британије из састава ЕУ, затим таласа евроскептицизма у Европи, па све до раста шанси кандидата за америчке председничке изборе Доналда Трампа. Ову оцену нису дали коментатори у Москви, већ угледни “Њујорк тајмс”, на крају минуле недеље. Аутор текста указује да та параноја и стално оптуживање Путина сметају да се озбиљно анализирају друштвени проблеми и да се боље разуме Русија, односни гради ефикаснија политика у односима са Москвом.

Последњих месеци на светској политичкој сцени сведоци смо не само демонизације руског председника Владимира Путина већ и ширења страха од руске армије. Ових дана је лондонски “Тајмс” објавио признање британских генерала да је руска армија супериорна у односу на њихову. Лист такође наводи да британски официри тврде да би у случају директног сукоба Руси били у предности. Редакција овог угледног британског листа текст је базирала на извештају “Методе побољшања припрема за борбу са противницима у хибридном рату”. Признање начелника британског генералштаба Ника Картера Руси могу да тумаче на два начиња – као признање напретка руске армије, али и као пропагандну игру да од својих влада западне армије добију више новца тј. да им повећају буџете.

Чега се то плаше Британци види се из извештаја њиховог Генералштаба.

– Руско оружје, поготово ракете и системи ПВО су јачи него британски аналози. Поред тога, оклопни руски транспортери су безбеднији од британских у случају да буду нападнути – наводи се, поред осталог, у овом извештају.

Британци не скривају да заједно са Американцима сада настоје да се приближе руској бојевој спремности.

– Коришћење компјутереске технологије оруђа која користе ГПС навођење помогло је Москви да буде на равној нози са Западом – кажу Британци.

Британски “Сан” чак је недавно “панично” писао да Руси имају супертајне подморнице и да НАТО неће имати ниједну шансу против руских суперподморница које би у случају трећег светског рата биле незадрживе. Лист даље наводи “да Путин има невелику али мобилну групу подморница које се могу срести на патролирању било где, па и поред британске краљевске базе флоте Фаслејн у Шкотској”. Британце највише плаши што су нове руске подморнице готово нечујне.

Уочи самита НАТО у Варшави разни западни генерали су се такмичили у проценама за колико би дана руска армија прегазила одређену европску земљу иако је председник Владимир Путин много пута понављао да не намерава да ратује са НАТО.

Није спорно да је Русија значајно ојачала своју армију и модернизовала њено оружје. Првих дана августа на прослави 70-годишњице Руског федералног атомског центра у Сарову, заменик министра одбране Јуриј Борисов саопштио је да је руска војска добила одређене “примерке ласерног оружја”. Борисов је објаснио да се ради о оружју на новим физичким принципима и не ради се о експерименталним примерцима већ о реално примењивим.

Још пре годину дана Јуриј Борисов је говорио “да се ради на ласерном оружју и да ће високотехнолошка оружја у будућности у много чему одређивати облик руске армије у складу са државним програмом наоружавања до 2025. године”. Руски војни експерт Игор Коротченко прецизирао је да ће ново руско ласерско оружје бити на летилицама, највероватније на транспортном авиону, а са тим оружјем ће моћи да се “гађају противнички авиони или сателити”.

После 2020. руска армија ће за многе бити још већи “баук”. Наиме, државним програмом би до тада руска војска требала да има 70 одсто новог оружја и војне технике. Примера ради, Министарство одбране Русије наручило је да се направе нови сателити који ће имати способност да боље сниме и директно шаљу на земљу оно што виде. Ради се о новим системима оптичко-електронског обавештавања “Раздан” који би требали да замене старе, “Персоне”. Тим задатком се бави “Прогрес”, ракетно-космички центар у Самари. Сада у космосу раде два “Персона” и они прате збивања на фронту у Сирији.

Средином деведесетих година армија се жалила да имају проблема са снимцима из космоса јер су сателити “Неман” радили максимално годину и по док су амерички сателити “Кристал” имали гаранцију чак десет година. Нови апарати “Раздан” ће бити знатно квалитетнији од свих претходника..

Генерал армије и министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да се посебна пажња посвећује исправности оружја и технике, а Запад посебно брине то што је Русија успела да знатно повећа мобилност својих јединица. То се одлично видело кад су преварили западне обавештајне службе које нису ни приметиле како су пребачене значајне снаге у Сирију.

Русија је од 2013. до сада у Јужном војном округу формирала четири дивизије, девет бригада и 22 пука. Министар одбране Шојгу објаснио је да је то учињено због јачања снага НАТО у Источној Европи, као и ситуацији у Украјини. Од 2013. до сада је у Јужном војном округу одржано више од 200 војних вежби чији је циљ повећање бојеве готовости. Шојгу оцењује да се на Југозападном стратешком правцу послесњих година битно заоштрила ситуација.

ВОЈНИ МАНЕВРИ

Знајући какву је “поспану” армију Путин наследио од Бориса Јељцина, јасно је зашто се већ годинама спроводе ненајављене провере бојеве готовости. Значајно се повећао и број војних маневара. Ове јесени ће се одржати велики маневри “Кавказ-2016”. Реч је о стратешко-командним штабним вежбама које треба да покажу могућности Русије да брани своје југозападне границе.

Главне вежбе ће се одржати на територији Јужног, Северокавкаског и Кримског војног округа. На тим маневрима Руси су позвали војне аташее свих земаља које имају амбасаде у Москви.

“БАСТИОН” И “БАЛ”

Јединице Јужног руског војног округа добиле су више од 4.000 нових и модернизованих примерака војне технике. На бојевом дежурству су ступили обални ракетни комплекси “Бастион” и “Бал”, као и подморнице “Новоросијск” и “Ростов на Дону”. На Криму се сада налази довољно војске да то полуострво може само да се брани.

Каспијска флотила је већ показала како гађају крилате ракете “калибар” које су погодиле циљеве у Сирији. Што се тиче одбране ваздушног простора, Руси сада производе С-400 и модерне варијанте “букова” као и “панцира”. Министар Шојгу тврди да је са новим оружјем појачана ефективност одбране чак један и по пут.

 

Извор: Вечерње новости