Издвајамо Свет

САД НИСУ СВЕТСКИ ПОЛИЦАЈАЦ — Трамп: Савезници не цене америчку војну подршку

Доналд Трамп је поново дао контроверзну изјаву. Oвог пута на рачун савезника САД. Током говора у Ајови кандидат за председника је рекао да су Американци деценијaмa штитили Европу и земље источноазијског региона, а да савезници у овом тренутку то не умеју да цене.

Милијардер је навео Јапан као незахвалног савезника. Он је изјавио да војна подршка уопште нема смисла због забране Токију да користи националну војску ван земље.

„Дозволите ми да кажем неколико речи о изјави Клинтонове да ми никад не остављамо на цедилу наше савезнике. Ова изјава је дивна, ја бих рекао — предивна. Само има један проблем. Када ми говоримо: ’Ми никад никог не остављамо на цедилу, само нам платите више‘, добијамо одговор: ’Ви нас и тако не остављате, зашто да вам плаћамо више?‘. Треба размислити о томе да се изађе из тог споразума. Није обавезно то урадити, али ипак. Ако Јапан нападну, према споразуму, ми ћемо бацити најбоље што имамо на његову заштиту. Ако нас нападну, они једноставно могу седети кући и гледати своје ’Сони‘ телевизоре. То треба да буде сарадња у обостраном интересу. У противном треба изаћи из споразума или, у крајњем случају, запретити да ћемо то урадити“, изјавио је Доналд Трамп.

Извор:  rs.sputniknews.com
Loading...
loading...
loading...