loading...
Издвајамо Србија

САД И ЕУ ЖЕЛЕ ДА СЕ СРБИ ТРУЈУ ГМО ХРАНОМ — Српска власт мора да испуни услов: Срби ће јести ГМО

Генетски модификована храна се поново нашла у жижи јавности, пошто је недавно Александар Вучић током излагања експозеа у парламенту изјавио да се у Србији сваког дана једе ГМО.

Да је то истина, потврдио је министар трговине Расим Љајић објаснивши да из увоза стиже месо животиња товљених генетски модификованом сточном храном и да је важно обележити те производе да грађани знају шта купују.

Љајић је упозорио да Србија мора да дозволи промет ГМО ако жели пријем у Светску трговинску организацију (СТО), који је услов за чланство у ЕУ, па се то може решити ригорозним условима за трговце.

Посланик и пољопривредни стручњак Миладин Шеварлић сматра да Љајић „говори у корист ГМО“.

– Очито се обећања моћницима који суфинансирају ГМ компаније морају испунити. Или су недавни избори и расписани због процене да се у две године неутрошеног мандата није могла народу наметнути нова етапа поробљавања од стране ГМ компанија и уништења српске пољопривреде – каже стручњак који се залаже за смену премијера и министра због јавног признања и подршке незаконитом увозу и промету ГМО производа.

– Србија не преговара са Светском трговинском организацијом, већ билатерално са земљама чланицама – тврди посланик и лидер Зелених Србије Иван Карић. Он истиче да су САД једине које условљавају промет ГМО.

– Звучи неубедљиво да ће бити донет ригорозан закон који ће зауставити ГМО храну. Не поштује се ни овај закон који имамо, а како ће тек бити када га, како се најављује, либерализујемо. Показује се и да код нас нема ни превенције, ни довољно доказа да употреба ГМО није опасна. Тај ко би да има овакву исхрану мора да нас увери да не штети здрављу, али не на основу истраживања америчке компаније Монсанто која је ангажовала сопствене стручњаке да утврде да је безопасна – каже Карић. Он додаје да има озбиљних индиција о штетности ГМО за аутоимуни систем и да таква храна доводи до системских болести и канцера.

Да ГМО стиже из увоза за „Вести“ истиче председница војвођанске Асоцијације произвођача млека Сања Бугарски.

– Законом је забрањен узгој ГМ соје и других биљака. Србија је без ГМ у домаћој производњи, а доказ је и што је наше млеко скупље – каже она.

Додаје и да би се увоз овакве хране на српској граници зауставио, али и производња, треба законом ограничити шта може, а шта не да се ради и увози.

– Нисам стручњак за ГМО, али видим да су генетичари противници те исхране, па смо и ми у Асоцијацији против. Већ смо довољно јадни са неконтролисаном храном коју имамо у земљи, а не знамо ни чиме су нас бомбардовали, ни шта је у земљи и ораницама – каже Бугарски.

Сумњиво семе и неажурна држава

– Зеленима се јављају грађани и земљорадници да кажу за парцеле на којима се сади ГМО семе, најчешће у Мачви, деловима Срема, Баната и Посавине. Било је података да је неколико хиљада хектара ГМ засада. Рађено је на њиховом уништењу, али је у том послу држава недовољно ажурна. Србија би морала да стане иза производње органских производа, јер је много квалитетнија и далеко скупља, па је тако соја произведена код нас на великој цени јер није ГМО – указује Иван Карић.

 

 

Извор:  Вести-онлине

loading...