Издвајамо Србија

Србија је под Вучићем и даље земља са најмањом минималном зарадом у Европи!

Београд – Колико ће износити минимална зарада у Србији сада се још не зна јер ће одлука бити донета до 15. септембра. Да би се дошло до заједничког предлога, представници синдиката и послодаваца интензивно разговарају о томе, а обе стране, као и представници Владе, слажу се у томе да су се стекли услови за повећање. Синдикати траже да минимална цена рада убудуће износи 140 динара по сату, а против повећања нису ни послодавци, који истичу да би она требало да се коригује неколико процената, али не прецизирају колико.

По речима секретара већа Савеза самосталних синдиката Србије Зорана Михајловића, корекција минималне зараде је потребна јер то произлази из свих параметра које предвиђају Закон о раду и други показатељи. Да у Србији има много запослених који примају минималну зараду није никаква тајна, а процене синдиката показују да их је и до 350.000, највише у трговини и у грађевинарству.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић истиче да се не може игнорисати чињеница да минималац није промењен већ две године и да минимална зарада треба да расте, имајући у виду инфлацију и неке друге параметре, те указује на то да послодавци могу пристати на повећање од неколико процената, али за сада није рекао колико, јер воља за повећање постоји, али треба имати у виду да су намети привреди све већи.

 

Извор:Д. Мл,  Дневник

loading...
Loading...