loading...
Издвајамо Русија

ТАКО СЕ ШТИТИ ДРЖАВА: Путин непожељном прогласио и Мекејнову невладину организацију

Владимир Путин ( фото:ЈуТјуб)

МОСКВА – Државни тужилац Русије прогласио је за непожељне на територији РФ две стране невладине организације, од којих је једна – International Republican Institute на чијем челу је познати амерички сенатор-русофоб Џон Мекејн.

У образложењу је навео да деловање тог „института” представља „претњу основама уставног поретка Руске Федерације и безбедности државе”.

Са истим образложењем је врата Русије залупио и Фонду за инвестирање у медије (Media Development Investment Fund, Inc).

Руски тужилац је своје одлуке проследио Министаству правде РФ – да ове две стране НВО унесе у регистар страних организација којима се забрањује деловање у Русији.

Са њима се број таквих попео на – седам.

Мекејнов фонд за свој циљ проглашава „пружање помоћи (државама) у градњи демократије”, а тесно сарађује са Стејт департманом и другим фондовима који се баве финансирањем проамеричких политичких снага у свету.

У Русији делује од 1992-ге и организовао је цео низ „тренинга” за посланике Државне думе и руских регионалних парламената.

Media Development Investment Fund, Inc је новац за своје пројекте и активности добијао од фондова и појединаца из Немачке, Холандије, Норвешке, Шведске, Швајцарске  и САД. Поед осталог: и од Џорџа Сороша.

Руски тужилац је претходно непожељним прогласио и ове стране НВО: The National Endowment for Democracy), Open Society Foundation (Фонд Сороша), Америчко-руски фонд за економски и правни развој (U.S. Russia Foundation for economic advancement and the rule of law) и Национални Демократски Институт за међународне односе (National Democratic Institute for International Affairs).

Вашингтон је на потпуно очекиван начин одреаговао на протеривање Мекејновог фонда из Русије јер му то додатно сужава могућности.

Стејт департмент је објавио да је „дубоко забринут” због одлуке о избацивању из РФ двеју страних НВО.

Његов портпарол Џон Кирби је изјавио: „Забрнинути смо јер те две структуре по целом свету доприносе отворености, повећању одговорности власти за оно што ради и слободи медија. А и других принципа које Русија треба да подржава а не гуши”.

 

 

Извор: fakti.org