Издвајамо Русија

ТЕРМИНАТОР: Ево којим су оружјем Руси изненадили Американце и добили рат у Сирији..(ВИДЕО)

Сухој 30 (Фото: Јутјуб)
loading...

Звезда Руских ваздухопловних јединица у кампањи подршке војсци сиријске владе је Су-30СМ двосед, мултифункционални тешки борац, иако је дизајниран првенствено за борбу у ваздуху, доказао је своју ефикасност као борац-бомбардер.

Дизајн Су-30 датира из осамдесетих година прошлог века, а свој први лет је имао 1989. године. Оригинална намена је била да искористи огромне потенцијале Су-27 који су били ограничени умором који искуси један члан посаде током дугих мисија, које су захваљујући сипању горива у ваздуху могле трајати сатима.

Додавањем другог члана посаде, пилоту се знатно смањује посао и омогућава посади да управља ширим спектром наоружања и сензора. Додавањем НО11 Барс активног радара способног да открије и прати ваздушне, копнене и морнаричке мете, такође је значило да двосед Су-30 може извести неке од мисија које обично извршавају авиони за рано упозоравање, који углавном контролишу ваздушни простор и упућују пријатељске авионе ка својим метама.

Распад СССР-а је значио одлагање уласка Су-30 у службу, како технологија која је била потребна да би се у потпуности искористио није била доступна све до почетка 2000. године.

Штавише, смањење броја борбених авиона значило је да ће сваки авион морати да извршава више функција.То је значило да су дани специјализованих нападача и бомбардера одбројани што је доказано тиме што каснији модели МИГ и Су имали мултифункционалне способности. Су-30 није био изузетак.

Су-30М2, који је почео да улази у састав руског пука 2010. године и Су-30СМ, који је следио две године касније, могу да искористе широк спектар ненаводећег и наводећег ваздух-земља оружја, укључујући противваздушне пројектиле средњег домета као што је Кх-29 и Кх-59.

И сателитски навођене бомбе уз додатак пуног спектра напредног оружја за борбу у ваздуху, укључујући РВВ-СД пројектиле, које често носе Су-30СМ и Су-35с изнад Сирије као осигурање против уплитања НАТО ловачких авиона.

Су-30 се показао као изванредан извозни успех. Испоставило се да многе земље укључујући Индију, Кину, Малезију, Венецуелу, Уганду, Вијетнам, Казахстан и Алжир такође имају потребу за моћним борбеним авионом који је способан за извршавање мисија широког спектра, а нису могли или желели да набаве западњачку верзију летелице, ови извози су омогућили да проценимо Су-30 у односу на његове савременике.

То је одавање поште основном Сукхои дизајну који упркос додавању другог члана посаде и проширивања способности није оштетило његову оригиналну ваздушну мисију, јер је Су-30 показао свој успех у односу на западњачке летелице као што су Ф-15,Ф-16, Ф/А-18 и еуроборац Тyпхоон.

Не постоје назнаке да је Су-30 некад био суочен са „петом генерацијом“ Ф-22 ,али иако је амерички борац модернији од дизајна Сукхои-а исход таквог суочавања не би био унапред сигуран. Веома је могуће да би Су-30 могао победити Ф-22, чије су мане и ограничења пажљиво скриване од јавности, захваљујући пасивном инфрацрвеном систему открића које је нарочито ефектно против брзо-летећих мета на великим висинама, које могу да рефлектују јак инфрацрвени потпис наспрам хладног неба, и свеобухватне електронске контрамере које су укључене, говоре у корист Су-34 бомбардера.

Са укупно 116 Су-30 летелица тренутно у служби руских аеросвемирских снага и морнаричке авијације, и неколико стотина осталих авиона у употреби широм света, јасно је да ће Су -30 бити велики играч деценијама које долазе, иако у руској служби може бити засењен са Су-35 и Т-50.

Основни дизајн још садржи знатне модернизацијске потенцијале. Индија, која је највећи корисник Су-35 са преко 200 летелица је у преговорима са Сукхои-ем по питању модернизације њихове Су-20МКИ флоте што ће укључивати прављење летелице која ће да буде скривенија и опремљенија наоружањем.

Руске јединице Су-30 ће вероватно добити надоградњу која укључује Су-35 чак и Т-50 технологије и системе.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

Loading...
loading...
loading...