loading...
Издвајамо Србија

ТРАМП ШОКИРАО АМЕРИКАНЦЕ УСРЕД САД: Нисам луд да због Крима започнем 3.Светски рат!

Председнички кандидат из Републиканске странке за председника Сједињених држава, Доналд Трамп, поново је проговорио о питању власништва над Кримом.

Према мишљењу политичара, покушај да се у Украјини “поврати” Крим може да се оконча Трећим светским ратом, за који он није спреман. Раније, Трамп је рекао да је потребно узети у обзир жеље становника полуострва који су гласали на референдуму 2014. године за улазак у састав Русије.

Став Доналда Трампа о кримском питању представља показатељ тога да овај политичар припада традицији реализма у међународним односима.

Он је трезвено проценио ситуацију и на основу односа снага у сваком конкретном случају гради политичку стратегију. За Трампа, као и за већину Американаца, Украјина и њена судбина нису приоритет америчке спољне политике.

Са друге стране, за оне снаге у америчком естаблишменту, које су првенствено заинтересоване за опстанак униполарног светског поретка, Украјина је од кључног значаја. Став ових кругова је у своје време обелоданио Збигњев Бжежински.

У “Великој шаховској табли”, указао је: “Украјина је нови и важан простор на евроазијској шаховској табли, и представља геополитички центар, зато што њено постојање као независне државе помаже да се трансформише Русија. Без Украјине, Русија престаје да буде евроазијска империја. Без Украјине, Русија се и даље може залагати за статус империје, али у овом случају то ће бити претежно азијска империјалистичка држава, највероватније увучена у мучне сукобе са Средњом Азијом, која би у овим околностима патила због губитка недавне независности и добила подршку од пријатељских исламских јужних земаља”.

Истовремено, Трамп не одобрава прелазак Крима у састав Русије, већ само наводи ову чињеницу и сугерише да стварност мора бити прихваћена онаква каква јесте. Чињеница да се то десило током Обаминог председавања за Трампа и његове следбенике доказ је слабости црног председника, а самим тим и неуспеха демократа у решавању сложених геополитичких питања савременог света.

 

Извор:Катехон

loading...