loading...
Издвајамо Русија Свет Србија

ЦИА УПОЗОРАВА: Савез Русије, Турске, Грчке и Србије може уништити САД и НАТО

Амерички обавештајци тврде да Путин и Ердоган тајно спремају поделу Европе. Поред Русије и Турске, у новом политичко-економском блоку биле би и Србија, Грчка, Бугарска, Македонија и БиХ. Православно-турски пакт је опасност по САД, упозорила ЦИА.

Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган тајно припремају нову поделу Европе и велики православно-турски савез, упозоравају амерички обавештајци. Овај пакт могао би да промени судбину Србије, али и читаве Европе.

Агенти ЦИА су јавили надређенима у САД да су Путин и Ердоган приликом прошлонедељног сусрета у Санкт Петерсбургу разговарали о “заједничкој зони интереса”. Руси и Турци, наводно, у нови војно-политичко-економски савез намеравају да укључе пет балканских држава – Србију, Грчку, Бугарску, Македонију и БиХ.

ЦИА процењује да би велики “православно-турски пакт” о коме преговарају Путин и Ердоган представљао највећу опасност и претњу по америчке националне интересе.

– Сусрет турског и руског председника и отопљавање односа умногоме ће променити однос снага на Балкану и у Европи. Путин и Ердоган озбиљно разматрају склапање највећег православно-турског савеза и планирају да се удружено супротставе западним силама. Политичко-војно-економском блоку састављеном од наведених земаља нико у Европи не би могао да се супротстави – објашњавају извори из ЦИА.

Коментаришући ова сазнања, уредник портала “Нови Стандард” Жељко Цвијановић каже да о дубини потенцијала сарадње Москве и Анкаре можда најбоље сведочи најава шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа да би могло доћи до заједничких руско-турских војних акција против ИСИС-а.

– То ће бити фактички излазак Турске из америчке антитерористичке коалиције, што би била највећа оперативна дистанца Турске од НАТО-а, откако је ова земља у тој алијанси. Истовремено, оживљавање планова о градњи Турског тока и Јужног тока, енергетски, економски и геополитички интегрише простор од Турске, Грчке, Македоније, Бугарске, Србије, БиХ, све до Мађарске у зону огромног геополитичког заокрета – истиче Цвијановић, додајући да Турска ипак није довољно снажна да би могла самостално да шири свој утицај на Балкану.

– Она то може да учини само са Русијом или са САД. У првом случају, то би било могуће као мировна интеграција тог простора, где би Турци пресудно утицали на муслимански, а Руси на православни фактор. Ако би Турска наступила са САД, то би довело до дестабилизације у којој би исламски фактор настојао да потисне православни. И то је разлог зашто целом нашем региону заправо одговара приближавање Турске и Русије. Истовремено, то доводи до слабљења утицаја САД на Балкану, а преко њега и у Европи, са чиме се Вашингтон неће помирит и самим тим ће настојати да дестабилизује регион – закључује Цвијановић.

И бивши амбасадор у БиХ Нинослав Стојадиновић сматра да се тренутно одиграва “сложено геополитичко прегруписавање”.

– Склапају се нова пријатељства и савези, а свако гледа да ојача позиције и оствари своје интересе. Западни Балкан је од великог значаја и за Турску и за Русију. Приближавање ове две земље сигурно би имало позитиван утицај на Србију, како политички, тако и економски, почевши од Турског тока. Међутим, и даље су у игри Брисел и Вашингтон, па надметање може да потраје – напомиње Стојадиновић.

 

 

Извор: Информер / Србија данас

loading...