loading...
Издвајамо Србија

ВЕОМА БИТАН ДАН ЗА СРБЕ: Све је спремно за референдум у Републици Српској

Председник Комисије за спровођење референдума о Дану Републике у Републици Српској Синиша Каран саопштио је данас да су извршене све припреме и да ће референдум бити одржан како је планирано, 25. септембра.

Комисија је усвојила изглед гласачког листића, који је исписан двојезично на српском и бошњачком језику, ћириличним и латиничним писмом, а питање гласи: Да ли подржавате да се 9. јануар обележава/слави као Дан Републике Српске?

Додао је да је комисија данас донела низ аката, те да је утврђено да ће референдум коштати 1.425 милиона КМ.

Каран је рекао да ће Централној изборној комисији БиХ бити упућен захтев да достави бирачки материјал и додао да не очекује да се ЦИК оглуши о тај захтев зато што је сарадња са Републичком комисијом законска обавеза.

Осим усвајања буџета и финансирања референдума, Комисија је усвојила изглед гласачког листића, послати су захтеви ЦИК-у да достави бирачке спискове, а Брчко дистрикту упућен је захтев за потписивање споразума о одржавању референдума и на подручју Дистрикта.

Каран је рекао да су могући проблеми у Брчко дистрикту настали због одлуке супервизора, али да се очекује да ће држављани РС у дистрикту моћи да гласају на други начин, пренели су бањалучки медији.

Објаснио је да ће се припреме за референдум наставити и у случају евентуалних одлука Суда БиХ, зато што су се стекли сви законски и формални услови да се он одржи и немогуће га је оспорити.

„Формално правно референдум је саветодавног карактера који је законодавац преписао као предходно изјашњавање које формално не мора да обавезује Народну скупштину коју ће одлуку на крају донети“, рекао је он и прецизирао да се из тог разлога ова одлука не односи на решење Уставног Суда БиХ.

У организацији око одржавања референдума учествоваће укупно око 15.000 људи, а наредна седница комисије заказана је за 22. август.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...