Издвајамо Свет Србија

АМЕРИ НЕ ПОДРЖАВАЈУ СРБЕ — Стеjт департмент: Референдум у РС неуставан

Застава САД (фото:Јутјуб)

СAРAJEВO – Референдум о Дану Републике Српске, наjављен за 25. септембар, ниjе у складу са Уставом државе, саопштили су за Н1 БиХ из Стеjт департмента указуjући да лидери треба да раде на томе да се превазиђу разлике у интересу свих градана.

Loading...

“Kао што су из Kанцелариjе високог представника дали до знања, наjављени референдум за 25. септембар се односи на питање о коjем jе већ одлучио Уставни суд Босне и Херцеговине и неће бити у складу са Уставом државе”, рекли су за ту TВ станицу у Стеjт департменту.

Kако се наводи, улога Уставног суда jе саставни део Aнекса 4 Деjтонског мировног споразума и као такав његове пресуде су коначне, обавезуjуће и мораjу се поштовати.

“Поштовање владавине закона од стране свих странака у Босни и Херцеговини jе од кључног значаjа за демократски процес. Без функционалног правног оквира и стабилности коjу доноси, решавање економских и политичких изазова са коjима се земља суочава jе немогуће”, наводе у Стеjт департменту.

Празници и прославе су важан део сваке културе, и уместо да се настави са неуставним референдумом, лидери треба да раде на томе да се превазиђу разлике у интересу свих градана, наводи се у одговору за Н1 БиХ.

“Референдум ће потрошити вредне ресурсе и неће резултирати напретком по том питању. Настоjање за преговарањем о свеобухватном државном закону о празницима у оквиру постоjећег законског оквира не кошта ништа, а може дати праве резултате”, казали су из Стате Департмента за Н1.

 

 

Извор: Танјуг

Loading...
loading...
loading...