Издвајамо Србија

Београд ће 17. и 18. септембра бити РАТНА ЗОНА!

Београдска геј парада заказана је за 18. септембар. Безбедносне провере су у току, а људска права морају се поштовати, изјавио је министар полиције Небојша Стефановић на састанку Организационог одбор Параде поноса.

Loading...

Састанку, на којем се разговарало о безбедносним аспектима у вези с одржавање овогодишње Параде поноса присуствовали су, осим министра, и највиши представници Министарства унутрашњих послова.

О безбедносним проверама које су у току, организатори ће, како је рекао министар, бити благовремено обавештени.

Геј парада је у многим земљама, међу којима је и Србија, сама по себи догађај високог ризика. Ипак, један фактор ће загрејати атмосферу овог пута – на исти дан заказан је и дерби Црвене Звезде и Партизана.

Навијачи, нарочито хулиганске групе међу њима, биће додатно подгрејане, окупљене и спремне – па и за насиље.

Бобан Стојановић, познати геј активиста, за Еспресо каже да му информација да је истог датума дерби не значи ништа.

– То је посао за полицију, за државу, парада је најављена годину унапред, не желим да коментаришем да ли треба да се одложи дерби. Ја лично не осећам додатни страх због тога.

Он нам признаје да је њему Прајд сваког дана, јер му константно добацују на улици, нападају га, али није ни једини:

– Ма много је насиља над ЛГБТ људима, само не пријављују сви, пријаве само нас неколико, активиста!

Но, он се не брине за овогодишњу параду.

– Држава је показала да уме да нас заштити и 2014. и 2015. године. Мислим да ни ове године неће бити организованог насиља, мислим на организоване групе, свакако да ће бити индивидуалних случајева, али никако оних група од 5.000 људи као 2010. године – каже он за наш портал.

Историјат парада

Прва Парада поноса у Београду је организована 30. јуна 2001. под слоганом “Има места за све нас”. Мали број окупљених учесника на Тргу Републике напала је велика група припадника десничарских организација и фудбалских хулиганских група.

Прајдови 2011, 2012. и 2013.године били су забрањени одлуком државе.

28. септембра 2014. године у Београду је одржана прва Парада поноса која је протекла без инцидената и није била окружена организованим насиљем, стоји на сајту организатора Прајда – Парада.рс.

Тако је било и са парадом 2015. године.

Окупило се око 1.000 људи и није било инцидената.

 

Извор: А.Крунић, espreso.rs

Loading...
loading...
loading...