loading...
Издвајамо Свет

БИЛО ЈЕ НЕМОГУЋЕ СВЕ ДО САДА: “Трећи мандат” за Била Клинтона

Запаљење плућа дошло је Хилари, како каже, као Божји дар, јер јој је тродневна пауза због болести, омогућила да се посвети размишљању о правцима кампање.

Клинтонова се на подијум у четвртак увече у Гринсбороу, у Северној Каролини, попела праћена чувеним хитом Џејмса Брауна “И Феел Гоод”, решена да разувери све који мисле да је њено здравље озбиљније нарушено, наводи “Данас”.

Претходно је њена докторка Лиса Бардак саопштила да је Клинтонова “здрава и спремна да служи народу”, те да је шездесетосмогодишња кандидаткиња демократа ове године, осим запаљења плућа, “зарадила” и инфекције синуса и уха.

Ипак, спекулације о здрављу Клинтонове се настављају, а председнички кандидат републиканаца Доналд Трамп – који се пре два дана питао “народе, може ли она да држи говор сат и по на врућини” – није једини који их потпаљује.

Тако блогер конзервативног гласила Вашингтон егзаминер Данијел Алот сугерише да би, у случају да се Хилари Клинтон, али као већ изабраној председници Америке, “нешто деси”, њен посао де фацто могао да преузме супруг Бил Клинтон, чиме би бивши председник у два мандата практично добио и трећи.

Алот упућује на случај некадашњег председника САД Вудроа Вилсона и његове супруге Едит.

“Другог октобра 1919. председник Вилсон је претрпео тежак мождани удар који га је учинио делимично парализованим, неспособним да говори и делимично слепим на једно око. Како је председник повремено губио свест, влада је препуштена Едит преко посредника. Вудро је и надаље патио од последица шлога све до краја мандата две године касније…”, приповеда Алот.

“Едит је осећала да је њен главни задатак да контролише ко је имао приступ председнику. Сама је преузела већи део процеса одлучивања. Потписивала је документа у Вудровој руци, надгорњавала се с конгресменима око усвајања закона, користила право вета и помагала израду говора о стању нације. Чак је и дешифровала тајне дипломатске шифре”, пише блогер Вашингтон егзаминера.

Он се позива на књиге “Најчудније пријатељство у историји” Џорџа Вирека (1884-1962), који је писао да је “Едит обављала функцију председника” и “Госпођа председник: Тајно председниковање Едит Вилсон” Вилијама Хазелгрова која тек треба да буде објављена.

Хазелгров, према Алоту, пише: “Кад погледате папире Вудроа Вилсона бићете запањени колико је пуно кореспонденције између 1919. и 1921. ишло директно ка Едит. Од дебате о уласку Америке у Друштво народа, преко привођења крају Првог светског рата, до прихватања (страних) дипломата, Едит је била на челу”.

Алот се пита “шта би прва права председница Америке и њен муж учинили у сличној ситуацији”.

“Могло би изгледати очигледно да би таква обмана била немогућа у данашњој ери свеприсутних друштвених медија и непрестаног кружења вести. Али сумња ли ико да Бил и Хилари Клинтон – двоје најтајанственијих и преварама најсклонијих политичара у њиховој генерацији – не би макар размотрили оркестрацију сличне обмане? Најзад, Едит је била спремна да зајаше са само две године школе. Бил је бивши председник у два мандата који може бити врло оран да поново заузме полуге моћи”, закључује Данијел Алот.

Хилари Клинтон се, међутим, не предаје, како истиче.

“Људи ме оптужују за све могуће ствари… Вероватно сте видели да ме нико никада не оптужује да одустајем и никада се нећу предати, никада нећу одступити, без обзира на то колико ће пут постати тежак”, рекла је Клинтонова у Гринсбороу.

Данас

loading...