Издвајамо Србија

БРАВО! ЗРЕЊАНИН СЕ ДИГАО НА НОГЕ: Народ не да странцима дечака на усвајање!

Сви ми, родитељи деце из вртића у који је ишао дечак кога је одгајила хранитељка Љиљана Радуловић, шокирани смо због свега што се десило. Организујемо протест јер желимо да буду заштићени интереси детета. Лично сам била сведок да је дечак узнемирен, блед, са подочњацима, откад је одвојен од хранитељке. Преводилац потенцијалних усвојитеља из Шведске ми је признао да дечак ноћу не спава и да дозива мајку, каже за “Новости” Ивана Мандић, једна од организаторки мирног протеста грађана, који је по подне одржан на Тргу слободе у Зрењанину.

Зрењанинци су се дигли на ноге када је градом прострујала вест да је петогодишњак, који је од свог трећег месеца са Љиљаном, за три дана од ње одвојен и дат на адаптацију потенцијалним усвојитељима. Хранитељка од прошлог петка није видела дечака и тврди да је центар за социјални рад није на време обавестио у усвајању.

– Видела сам дечака у недељу са усвојитељима. Када је видео мог сина, озарио се, притрчао му, чврсто су се загрлили – каже Ивана, и додаје да је признање да малишан ноћу дозива мајку за њу био аларм да нешто није у реду, јер није било постепеног привикавања на усвојитеље. Сигурна је да би Љиљана сарађивала да су јој дали шансу:

– Никада није крила од детета да га није родила. Једном је питао да ли је он био у њеном стомаку, а она му је рекла да није, већ да га је донела кад је био сасвим мали. Њихов однос је био изузетно близак. Свуда су ишли заједно, дечак је био пристојан, негован, весео… Нисмо против усвајања, али јесмо против оваквог, на брзину, због којег дете пати.

И дете Данијеле Филиповић Бањак ишло је у исти вртић:

– Шта да вам кажем како је Љиља бринула о њему, када сам ја доскора мислила да му је мајка. Начин на који је све урађено је нехуман!

Љиљана Радуловић    (Фото: Ју тјуб)
Љиљана Радуловић (Фото: Ју тјуб)

Љиљана Радуловић потражила је помоћ Канцеларије за комуникацију са народним посланицима. Мирко Крлић, како нам је потврдио, одмах је иницирао код Министарства рада проверу да ли је испоштована законска процедура код усвојења и да ли су заштићени интереси детета. Зрењанински центар је посетила инспекција за ванредни надзор Покрајинског секретаријата за социјалну заштиту и констатовала да нема неправилности.

Министарство рада је саопштило да је хранитељка у моменту започињања процеса усвојења показала да не одобрава одлуку органа старатељства и опструисала процес, руководећи се сопственим уверењем шта је дететов интерес. Тиме је, кажу, прекорачила границе своје улоге и, упркос указивању да је дужна да поштује законску обавезу чувања тајности података, давала је јавности нетачне информације о конкретном поступку, не водећи рачуна о последицама по дете.

– Поступак усвојења ће бити настављен, јер је на основу праћења тока међусобног прилагођавања детета и потенцијалних усвојитеља процењено да је конкретно усвојење у његовом најбољем интересу. Интерес детета и поштовање закона је једино чиме се руководе надлежне институције – саопштило је Министарство.

ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ

Начелник Полицијске управе Зрењанин Бојан Марковић потврдио је за “Новости” да је Љиљана Радуловић поднела кривичну пријаву против Центра за социјални рад, због сумње у незаконито поступање. Полиција ће истражити случај, а незванично сазнајемо да засад нису евидентирана кривична дела запослених у Центру у вези са овим поступком.

 

 

Извор:Вечерње новости

loading...
Loading...