Издвајамо Србија

БРУКА НА КОРИДОРУ 11: Руше нове тунеле јер су ниски, штета 4 милиона евра!

Тунели Брђани и Шарани на деоници Љиг-Прељина потпуно су неупотребљиви – нижи су за 30 центиметара, због чега шлепери не могу да прођу

Loading...

У Србији је све могуће, па и да један од најважнијих грађевинских пројеката – Коридор 11 буде саграђен тако да шлепери не могу да прођу кроз тунеле!

Према сазнањима Курира, управо овај скандал догодило се на деоници Љиг-Прељина – два тунела код Љига практично су неупотребљива и шлепери кроз њих могу да прођу само по средини!

Тиме је, како сазнајемо, направљена штета од најмање четири милиона евра!

Због ових невероватних заврзлама, на којима би им позавидели и аутори филма „Ко то тамо пева“, Коридор 11 касни два месеца, а апсурдно у целој причи јесте то што се деоница гради како би „олакшала“ саобраћај, превасходно теретњацима. Како би се исправила ова крива Дрина, мораће да се довлаче специјалне машине из Русије!

Отварали их уз шампањац

Како тврди одлично обавештен извор Курира, спорни су коловози код тунела Брђани и Шарани, који је иначе најдужи тунел на деоници. Да иронија буде већа, оба тунела ископавана су и завршавана уз шампањац и здравицу, а у пракси су доживела невиђени фијаско који грађевинци међу собом уз подсмех препричавају.

– Ситуација на терену је таква да се сви крсте како је урађено и сви су били у шоку када су схватили да су тунели неупотребљиви, и то када су завршени електроинсталатерски радови. Да људи нису видели својим очима, помислили би да је скривена камера у питању, нарочито када је неко бупнуо да ипак могу да прођу, али ако иду средином тунела. Сви знамо шта би се десило када би саобраћали средином тунела, тако да сада мора да се скида око 30 центиметара бетона да би се брука решила – каже наш извор.

Извор Курира са Грађевинског факултета каже да ће санација ове грешке коштати најмање четири милиона евра.

– Без дренаже, склањања цеви и осталих још скупљих перипетија биће потребно најмање четири милиона евра да се све реши – процењује наш саговорник.

Очекивано, сви у ланцу одговорности перу руке од ове афере. Министарство грађевинарства Зоране Михајловић упире прстом у „Коридоре Србије“, на чијем је челу Дмитар Ђуровић, и подизвођача радова „Планум“.

– Није проблем у пројекту, већ што су два тунела на овој деоници (Шарани и Брђани) грађевински лоше урађени, односно што фирма „Планум“, која је на њима радила, свој посао није урадила како треба. Приликом последње посете овој деоници 22. септембра, потпредседница Владе Зорана Михајловић обишла је радове и тада се на лицу места уверила да у овим тунелима нису добро урађене коловозне површине. То је у разговору признала и техничка директорка „Планума“. Све додатне радове на овим тунелима платиће фирма која је изводила радове, односно „Планум“ – кажу у овом министарству, а на питање зашто није било контроле, кажу:

– Инвеститор („Коридори Србије“, прим. аут.), чија је обавеза била да обезбеди надзорни орган, изабрао је тек у јануару ове године фирму „Мост пројект“ за надзор над градњом ауто-пута. Радови на овој деоници почели су 25. фебруара 2013 – кажу у Министарству грађевине.

Још је невероватније да у „Коридорима“ тврде да никаквих проблема нема.

Померен рок

– Током радова на траси кроз тунеле се несметано крећу тешка механизација, возила сличног габарита и шлепери. На основу напред наведеног може се констатовати да је информација да кроз тунеле не могу да прођу предметна возила у потпуности неистинита – кажу у „Коридорима“.

Иначе, званични рок за завршетак био је 25. август, а сада је 31. октобар. Укупна вредност радова је 308 милиона евра.

Очекивано
У ПЛАНУМУ ЋУТЕ

Скандалозно је да ће фирма „Планум“ за овај посао добити чак 63 милиона евра, а јуче нису хтели да коментаришу овај случај. Ипак, директорка „Планума“ Зорица Ђорђевић је прекрштених руку и прилично опуштено пропратила скандал у вези са тунелом. Када је министарка Зорана Михајловић контролисала радове, она је мирно рекла да ће довести нову машину, која тренутно ради у Русији, а која би требало да исправи грешке.

Новица Тончев
СРАМОТА, МИНИСТАРСТВО ЈЕ КРИВО

Функционер СПС и председник општине Сурдулица Новица Тончев, иначе власник грађевинске фирме, каже да је ово велика срамота:- Не можете да радите надзор из канцеларије и кафане, већ мора да се буде на терену. Ја у Министарству грађевине никад нисам видео ниједног грађевинског инжењера. Одговорност је на људима из министарства, јер жмуре на то, а посао им је да штите интересе државе као инвеститора.

 

Извор: Данијела Луковић, Курир

 

Loading...
loading...
loading...