loading...
Издвајамо Србија

ДАНАК У КРВИ: Вучић је почео и нашу децу да продаје странцима!

У граду на Бегеју данас протест због одузимања петогодишњег малишана из хранитељске породице. Све се десило на препад, за три дана, каже хранитељка. Љиљана по закону због година не може да усвоји дете

КАД је дошао код мене, био је као векница хлеба, мајушна беба од три месеца. Рекли су ми да је биолошким родитељима одузето родитељско право. За ових пет година доста смо се везали једно за друго. Волела бих да буде срећан, али бојим се за њега, јер цела ова процедура усвајања у Шведској иде пребрзо. Одвојили су га од мене за само три дана. Готово да не спавам, живим само на води.

Овако, за “Новости”, прича Зрењанинка Љиљана Радуловић, која не може да се помири са брзином и начином на који јој је одузет дечак о коме је бринула од пелена. Због овога су огорчени и родитељи деце из вртића у који је малишан ишао, њихове комшије и други Зрењанинци, који су за данас најавили миран протест.

– Не знам зашто је његовим биолошким родитељима одузето родитељско право, кад је дошао код нас, није имао видљиве повреде. Има трогодишњег брата, који и даље живи са мајком и оцем. Он је у септембру напунио пет. Пре две године ми је умро супруг и од тада смо остали упућени једно на друго – каже Радуловић.

Љиљана никада детету није рекла да га је родила, већ да га је донела, не знајући како да објасни детаље, а дечак ју је од почетка звао мама, јер за другу није знао.

СРБИЈА, ПА ИНОСТРАНСТВО

Закон налаже да се минимум годину дана тражи усвојитељ у Србији, а после тога дете може да иде на инострано усвојење, што је овде испоштовано.

– У априлу су ми у центру натукнули да би можда могло да буде страног усвојења, али да је све стопирано због избора. Од тада нико ништа није помињао, да би ме прошлог петка позвали да дођем у уторак, јер ће можда стићи људи из Агенције за усвајање. Онда су ме у уторак колима центра повели у Београд, у Министарство за рад и социјалну политику, где сам видела и усвојитеље из Шведске са преводиоцем – прича Љиљана.

Истог дана потенцијални усвојитељи дошли су у Зрењанин да упознају дечака, али је сусрет био кратак, јер је малишан ишао код другара на рођендан. Виђали су се и у наредна два дана, али напољу, да би трећег дечак рекао да неће са њима.

– У петак је рекао да је уморан. Молила сам га да се обуче. Плашила сам се да неко не помисли да га ја наговарам на отпор. Када је дошла социјална радница, пред њом је рекао да неће од маме, али се предомислио када је узвратила да иду у играоницу и да ће га вратити “док мама скува ручак”. Питала сам кад се враћају. Узвратила је: “Немојте о томе пред дететом, јавиће вам се из центра” – каже Љиљана.

ПРИПРЕМА

Хранитељи су кључни у припремама деце за усвојење и обично највише помогну, кажу у удружењима хранитеља. Да би, међутим, добро одиграли своју улогу, потребно је да их психолози припреме на што безболније раздвајање. У Београду се то ради у оквиру Центра за хранитеље и усвојитеље, али у Војводини, због мањка кадрова, таквих центара нема.
Од тог петка, како тврди, дете се није вратило. Тражила је потписан папир да дечак није с њом. Речено јој је да нема потребе. Каже, целог викенда јој се нико није јављао и јако је бринула, а онда јој је комшиница рекла да је видела дечака у играоници, у тржном центру.

– Пошла сам тамо само да видим да ли је све у реду, без намере да правим сцене. Била сам забринута. Да су ме пустили да га видим, само бих га пољубила и рекла да иде да се игра. Али преводилац је одмах звала социјалну радницу и испао је инцидент – каже Љиљана.

Ивана Мандић, која је присуствовала сцени, каже:

– Дечак се отимао и узбуђено понављао: “Мама је дошла по мене, морам да идем”, док је преводилац скочио на госпођу Љиљу и почео да је вређа. Будући тата је ставио малишана на крило и нешто му говорио на шведском, али се дете отимало и плакало.

Љиљана тврди да су муж и она желели да усвоје дечака, али да им је речено да хранитељи нису адекватни усвојитељи. Испоставило се да је сметња то што је са својих 60 година од детета старија више од 45 година, што је законска препрека. Љиљана је уплашена шта ће са дететом бити и обратила се и тужилаштву и Министарству, тражећи да јој се омогући контакт са дечаком.

Надлежни тврде да је Љиљанина реакција неадекватна, иако до сада, како кажу, до сада није било проблема. Породичним законом је, додају, прописано да је у поступку заснивања усвојења јавност искључена, а да су подаци из евиденције тајна и њу морају да чувају сви, односно потенцијални усвојитељи, старатељ, центар за социјални рад, министарство и, у овом случају, хранитељ. Хранитељ је, кажу, прекршио тај члан закона. Сви морају да раде у интересу детета. Љиљана је, како незванично сазнајемо, била упозната са процесом усвојења од почетка усвојења, јер и сама учествује у свему томе.

 

Извор:Новости

loading...