loading...
Издвајамо Србија

ДАНАС ОДЛУКА О ДАНУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Српска не одустаје од 9. јануара

Уставни суд БиХ данас о Дану републике у РС Уставни суд Босне и Херцеговине одржаће данас пленарну седницу на којој ће бити разматран и Закон о празницима у РС, односно о 9. јануару као Дан Републике у РС.

Судије ће заседати иза затворених врата, а у складу са предлогом дневног реда ове седнице, предвиђено је да судије Уставног суда БиХ разматрају Захтев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. (Одлука о уставности Закона о празницима РС), који је овом суду упутила Народна скупштина РС (НСРС).

На дневном реду је и Информација о извршењу споменуте Одлуке Уставног суда БиХ, а која ће бити разматрана у зависности од одлуке коју Уставни суд донесе у вези са захтевом НСРС-а за њено преиспитивање, пренели су медији у БиХ.

Трећа тачка дневног реда односи се на Захтјев(е) за доношење привремене мере о одлагању референдума о Дану Републике у РС, који је заказан за 25. септмбар. Ова тачка се односи на више захтева за решавање “уставног спора” између државе БиХ и ентитета РС, које су у међувремену Уставном суду БиХ упутили овлаштени подносиоци.

Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ је на питање шта очекује од седнице Уставног суда БиХ у суботу, одговорио да би био задовољан да свако принципијелно ради и да не попусти пред политичким притиском.

Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ данас је рекао да одлука о референдуму није проблем и да неће утицати на одлуку коју ће 20. септембра донети Савет за спољне послове ЕУ. Он је коментаришући Одлуку о референдуму и могућу одлуку Уставног суда БиХ рекао да нема неки посебан коментар, те да је врло тешко коментарисати рад правосуђа, поготово унапред.

– Могу смао рећи, да као политичар који долази из РС, и који представља РС у Савету министара, да ми сви у РС живимо тај 9. јануар. Доживљавамо га као свој дан и имамо намеру да га увек славимо. Сигуран сам да ћемо наћи начин да то буде у складу са законом и Уставом и да ћемо то убудуће радити уз подршку свих потребних зкаонских инстанци и да ће то тако бити – рекао је Црнадак.

Извор: Танјуг

loading...