loading...
Издвајамо Србија

ДОДИК ОШТРО ПОРУЧИО: Референдум ће бити одржан, неће се на Р.Српској вежбати ни Американци, ни Изетбеговић! (ВИДЕО)

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је у Требињу да не очекује санкције међународне заједнице због одржавања референдума о Дану Републике Српске.

Додик је рекао да је „немогуће да се уведу санкције за другачију политику и да је то време давно прошло“, додавши да ако и буде покушаја да се уведу санкције, то ће покушати неколико појединаца“.

Он је истакао да су у РС сви одлучни да се референдум одржи, наглашавајући да је то законско право РС.

„Референдум о Дану Републике у функцији је осликавања мишљења народа о важним питањима. То нико не може да игнорише, па ни Уставни суд БиХ, поготово не стране амбасаде, па таман оне биле и америчке. Видеће се да ће референдум 25. септембра бити масовно подржан у Републици Српској и уверен сам у то“, казао је председник РС.

Он је оценио да је одлука Уставног суда БиХ да забрани одржавање референдума „политички мотивисана“, те да је донета под притиском појединих бошњачких политичара, ОХР-а и појединих амбасада.

Додик тврди да ће РС после референдума наставити да спроводи одлуку Уставног суда о промени Закона о празницима РС, а да ће ентитетски парламент одлучити о томе како ће тај закон бити промењен.

Уставни суд БиХ наложио је РС да промени Закон о празницима у делу који се односи на датум Дана РС, оценивши да је обележавање Дана РС 9. јануара неуставно и дискриминаторско по грађане овог босанскохерцеговачког ентитета који нису Срби.

На тај дан, РС прославља и своју крсну славу, Светог архиђакона Стефана.

„Ми нисмо рекли да не проводимо одлуку Уставног суда, ми је проводимо, нама није речено како да је проводимо. Одлучили смо да је проведемо путем референдума. Што је неко хистеричан, нервозан, таман он долазио и из амбасаде САД, то је њихов проблем. На нама се неће вежбати ни Американци, нити било ко други“, казао је Додик.

Он је рекао да „не зна како су америчка или било која амбасада могли очекивати да ће (бошњачки члан Председништва БиХ) Бакир Изетбеговић да укине Дан Републике, а да Република Српска каже да је то у реду“.

„Наравно да није у реду и неће бити никада у реду да неко из другог народа намеће своје ставове, поготово за наша права, светковине, славе које ми славимо… Ту хистерију су сами наметнули и она говори о њима да не разумеју ствари, а ја немам намеру да објашњавам. Целој Републици Српској могу само да поручим да изађу на референдум и да сам спреман да понесем одговорност за овај процес“, нагласио је Додик.

Према његовим речима, ако се РС на референдуму не одреди према политичким одлукама које долазе из Сарајева, наредне године вероватно треба очекивати да тај Уставни суд, политички мотивисан, укине назив Република Српска.

Погледајте видео:

 Извор:Б92
loading...