Издвајамо Свет

ЕКОНОМИЈА САД У КРИЗИ — „Сосијете женерал“: Америчка економија неће још дуго

Застава САД (фото:Јутјуб)
loading...

Једино што спречава САД да падну у рецесију је обичан потрошач, али америчка економија не може још дуго да остане на површини, изјавио је у свом обраћању клијентима аналитичар банке „Сосијете женерал“ Алберт Едвардс, пише „Бизнис инсајдер“.

Према речима аналитичара, економија САД је тако успорена, да је близу пропасти, док снижење инвестиција у производњу и профит указује да рецесија није далеко. Једино што САД држи на површини је ниво потрошње који чини приближно 70 одсто БДП-а, преноси „Бизнис инсајдер“.

Према прогнозама Едвардса, САД убрзо могу да изгубе и тај позитиван параметар.

„Једини који не даје Америци да падне у рецесију је амерички потрошач. Тешко да се може рећи да је потрошња покретач економије. Америка све више личи на дрвену штаку коју су оглодали термити и која шкрипи под теретом економије. Економско оздрављење се очигледно ближи крају“, сматра он.

Аналитичар је упоредио тренутно економско стање у САД са ситуацијом 2007. године, од пре финансијске кризе, када је само потрошња чувала економију од рецесије. На крају крајева, недостатак инвестиција и успоравање тржишта рада погодили су тада и потрошаче и БДП је пао.

Едварс упозорава да ће раст инфлације у САД ускоро да почне да троши ресурсе потрошача што ће само да погорша ситуацију.

 
Извор:  rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...