Издвајамо Србија

ЕУ И НАТО ЗАБРИНУТИ: Шта раде руске елитне јединице Спецназ у Републици Српској!? (ВИДЕО)

На вест да руске елитне специјалне јединице Спецназ долази у Републику Српску, власти тог ентитета ову вест нити демантују нити потврђују.

Да се нешто крупно дешава упозорио је 14. априла Европски парламент својом Резолуцијом у БиХ у којој је једна од укупно 48 тачака посвећена и томе. Изражава се дубока забринутост због изјава министра унутарњих послова РС о будућој обуци јединица специјалне полиције Републике Српске у Руској Федерацији – каже се у Резолуцији о БиХ коју је Европски парламент усвојио прошле недеље. Власти БиХ, пре свих Председништво државе, о руским специјалцима још ћути, ћути и Парламент БиХ.

Шефови МУП-а РС и Управе полиције Москве пре десетак дана у Бањалуци су договорили детаље сарадње, како је саопштено на основу споразума потписаног прошле године у Русији. По речима Драгана Лукача, министра МУП-а РС, ради се о сарадњи у борби против тероризма, трговине оружјем и дрогом и сајбер криминала. Он каже да се разговарало и о доласку руских инспектора у Специјалну јединицу МУП-а РС ради обуке и слању специјалаца из РС на обуку у Русију. И то је све што је саопштено јавности, док се детаљи чувају у најстрожој тајности.

 

Према информацијама из извора Дневног листа у Бањалуци и Сарајеву, све је већ утаначено укључујући и термине. Неће само припадници специјалне полиције РС ићи на обуку у Русију него ће руски специјалци радити у Републици Српској. Наводно, неки су већ стигли. Процурила је информација да су инструктори из Москве заправо припадници руске елитне специјалне јединице Спецназ која се убраја међу пет најбољих и најопаснијих у свету. Та јединица је у саставу војске Русије и под директном је контролом руске војне обавештајне службе ГРУ. Припадници Спецназа сматрају се врхунски истренираним, агресивним и немилосрдним специјалцима и већ дуго су укључени у акције у Украјини, Сирији, неким другим државама и кризним подручима у свету.

Европски парламент је реаговао својом Резолуцијом у БиХ, а не треба заборавити да су европски парламентарци итекако информирани из свих могућих извора и да не би тек тако реагирали на долазак руских специјалаца у РС.

Недавно је Милорад Додик, председник РС, најавио да ће у МУП-у РС бити запослено 500 нових полицајаца који ће бити наоружани дугим цијевима. Према међународном праву, једна држава не може у другу да пошаље своје војне снаге без дозволе те земље, али може тимове за обуку. У овом случају довољна је сагласност ентитета. Када се знају међународна правила и да је Спецназ руска специјална војна јединица, јасно је зашто се из МУП-а РС лансира прича да се ради о обуци полицајаца – тиме се маскира стварно стање.

Управо зато добија на снази упозорење и забринутост Европског парламента, без обзира што су саоштени дипломатским речником. Међутим, Предсједништво БиХ ћути о бањалучко-московском договору и ћутке прелази преко става Европског парламента о „руској обуци специјалаца“ саоштеног пре пет дана у Резолуцији о БиХ.

У фебруару ове године потписан је споразум између Србије и НАТО савеза о логистичкој подршци. Одмах након тога председник Русије Владимир Путин затражио је од Владе Србије да српско-руском Центру за ванредне ситуације и интервенције у Нишу успостављеном 2012. године, одобри исти агреман као НАТО-у. То још није учињено и већ има индиција да је Русија заједно са Републиком Српском спремна да формира Центар за ванредне ситуације и интервенције у том ентитету, прецизније у Лакташима. Наводно, о томе постоји сагласност власти Русије и РС.

Извор: Beograd.in

loading...
Loading...