loading...
Издвајамо Свет

ГРАД АМЕРИЧКЕ ВОЈСКЕ: Откривена америчка тајна мистерија

Застава САД (фото:Јутјуб)

Град америчке војске усред Гренланда требало је да остане вечита мистерија, али је пораст температуре последњих деценија открио америчку тајну.

Глобално загревање омогућило је да се открије шта су то Американци планирали за време Хладнога рата.

Камп „Век“ је успостављен још 1959. године на северозападу Гренланда. Од обале је био удаљен око 200 километара. Звали су га ’град испод леда‘, а у лавиринту тунела осам метара испод површине налазиле су се лабораторије, продавнице, болница, капелица, па чак и биоскоп. У то време тамо је живело око 200 војника.

Камп је успостављен у склопу тајног пројекта ’Ледени црв‘, а главни циљ је било стварање постројења за нуклеарне пројектиле који би, у случају најгорег сценарија, могли да добаце до мета у Совјетском Савезу. Војска је испод леда поставила око 600 пројектила средњег домета, а занимљиво је то да Влада Данске, у чијем је поседу Гренланд тада био, није имала појма што се тамо догађа. Американци су им само рекли да праве обичан војни камп.

Међутим, камп „Век“ је био све само не обичан камп. Тамо су научници изводили тестирања с биолошким, хемијским и нуклеарним материјалом, а инжењери су вредно бушили лед како би направили објекте у којима би се чувало скупоцено оружје.

„Мислили су да их никад неће открити“, рекао је научник и стручњак за климатске промене Вилијам Колган за „Гардијан“.

„Тих година нико жив није рачунао на глобално загревање. Али, клима се у међувремену променила и сада је само питање хоће ли ово што је закопано тамо и остати“ додао је Колган мислећи на нуклеарни отпад који сада опасно прети „земљи леда и снега“.

Пројект „Ледени црв“ доживео је тотални дебакл 1967. године, када су инжењери схватили да би константно померање леда и нестабилно време могли да униште тајне тунеле. Американци су покупили скупоцену опрему и отишли, али иза себе су оставили хемијски и нуклеарни отпад. Претпоставка је била да ће остати вечно затрпан испод леда и да нико неће ништа открити. Нажалост, то се неће догодити — ове године је на Гренланду забележена рекордна температура, лед се топи двоструко брже него у 20. веку и научници су с правом забринути шта ће се догодити када на површину исплива све оно што је сакривено пре више од 50 година.

 

 
Извор: Б92

loading...