Издвајамо Русија Србија

И СРБИ ЖЕЛЕ САВЕЗ СА РУСИЈОМ: Путин не одустаје од Србије и Срба, он жели савез Русије и Србије

Обавештајне кампање које Русија води на Балкану део су стратегије стварања мишљења о Русији као великој сили и моћном савезнику, пише “Вашингтон пост”.

Како се наводи, реч је о минималним улагањима у виду донација балканским земљама.

Америчке обавештајне службе и представници закона истражују оно што сматрају прикривеним операцијама како би се у Сједињеним Америчким Државама и њиховој јавности посејало семе сумње у сусрет предстојећим председничким изборима, преноси klix.ba.

Изгледа како су САД спремне на извлачење поука из уплитања Русије у унутарполитичке односе на Балкану који је значајан у Путиновој спољној политици, пише “Вашингтон пост”.

Распад Југославије је у Русији схваћен као понижење и подстицај Запада на игнорисање Москве.

Путин никада није престао да показује запрепашћеност због изгубљеног утицаја на Косову након проглашења независности. Користио је преокрете и покрете за независност територије Балкана као оправдање за истицање руске моћи за време борби у Абхазији и Јужној Осетији 2008. године, као и на Криму 2014. године.

Историјски, моћ Русије је зависила од Балканских држава и то из неколико разлога, а један од главних јесте тај што Руси сматрају како би уједињење свих Словена у тзв. пансловенизам било оптимално тврдећи како постоји посебна веза између руског и словенских народа на Балкану.

Главни алати руске обавештајне политике су телевизијска и интернет мрежа РТ, као и онлајн радијски и новински портал Спутњик.

Главна порука управо и гласи како постоји посебна веза између руског и словенског/православног народа на Балкану.

Аутори и водитељи програма често причају о заједничкој словенској историји и култури, посебно наглашавајући дугу и успешну уплетеност Русије у послове земаља Балкана.

Ови медији користе и противзападну реторику и подржавају идеје настале међу Србима након НАТО-овог бомбардовања Југославије 1999. године о “патолошкој мржњи Словена”.

Русија и даље држи вето на признање геноцида у Сребреници, као и на чланство Косова у УНЕСКО-у.

Руси представљају Запад као културолошки различито место које није у стању да препозна невероватну изузетност словенског народа.

Руска реторика није у разлазу с реториком медија на Балкану па тако у Београду егзистира 109 организација које раде на промоцији руско-српских односа, додаје се.

Међутим, оно што ради Русија јесте да се представља као велики брат Србији и продаје причу како она поштује словенске владе у Србији, Косову, Македонији, као и Републици Српској, и види их као себи равне.

Много већи број Срба изјављује како би радије ступили у савез са Русијом него Европском унијом, иако она не нуди кохерентну алтернативу Унији.

Русија ради и још једну ствар, а то је одговарање балканских земаља од прикључења НАТО-у те подстиче блиске војне операције са својом војском, а оваква антиНАТО кампања могла би имати негативне последице мировне мисије на Западном Балкану, заклкучује се у тексту.

Извор: klix.ba

Loading...
loading...

2 Comments

Click here to post a comment

 • Da je g-din Đinđić bio malo pametniji nego što jeste, danas bi bio živ i zdrav.
  Sve posle njega je provalija za Srbiju.
  Da li danas Srbi vide ko je tada bio slab, a danas više ne?
  Da li danas shvataju gde su pošli, a gde će stići pod ucenama i lažima?
  Da li shvataju da su bili zamorčići zapada u izazivanju i ponižavanju Rusije?
  Vidite li da su NATO jezuiti toliko ogrezli u zločine da više nemaju čime da plaćaju svoje promašaje?
  Koliko duguju Kini, Sudi Arabiji…?
  Da li Srbi pristaju da im budu robovi?
  Svako treba da se otrezni i zapita!

 • Putin zeli da se srbi sto pre, oslobode Americke okupacije i njihovih satelita na vlasti. Oni ne dozvoljavaju nikakvu vecu; ekononsku niti bilo koju, saradnju sa Rusijom. Sve je to minimalno tek da se kaze da saradjujemo. Putin zbog srba trpi ove lazove i pokusava od njih napraviti prosbske vladare. Jos nije uspeo. Na ruskim drzavnim medijima vec mesecima, mozete cuti i citati koliko nam je vlada izdajnicka. Vecina srba zeli, Putin i njegova vlast zeli. Sta nas sprecava!?

Loading...