loading...
Издвајамо Србија

ИЗДРЖИ ЈУНАЧЕ, СРБИ СУ УЗ ТЕБЕ! — Kапетан Драган тражи заштиту својих људских права

Драган Васиљковић преко својих адвоката поднео је представку Комитету за људска права Уједињених нација против Аустралије и Хрватске.

У саопштењу адвоката Горана Цветића наводи се да је представка поднета због нелегалности екстрадиције из Аустралије у Хрватску, као и због незаконитости десетогодишњег притвора у те две земље.

У представци се посебно истиче повреда права на слободу и сигурност личности, као и прекомерно трајање предпретресног притвора.

“Такође је истакнут и захтев за привремену меру којом се од Комитета тражи да обавести Хрватску да је неопходно да Васиљковићу омогући одбрану са слободе. Он је током августа имао срчаних проблема услед којих је хитно пребачен у болницу где му је уграђен стент, а затим враћен у ћелију у сплитском затвору Билице”, наводи се у саопштењу.

Комитет за људска права УН је установљен Међународним пактом о грађанским и политичким правима и одлучује о представкама појединаца на сличан начин као Европски суд за људска права.

Комитет може да поступа по појединачнм представкама у погледу оних чланица УН које су изричито признале ту надлежност. И Аустралија и Хрватска су то учиниле.

Суђење Драгану Васиљковићу почиње 20. септембра у Жупанијском суду у Сплиту.

Извор: Танјуг

loading...