loading...
Издвајамо Русија

„Калашњиков“: Нове пушке по жељи руских специјалаца! (ВИДЕО)

Концерн „Калашњиков“ је на форуму „Армија 2016“ у Русији први пут представио најновије моделе снајперских пушака СВК и ВСВ-338. Заменик генералног директора за продају и маркетинг „Калашњикова“ Владимир Дмитријев ексклузивно за Спутњик открива детаље који се тичу нових производа, али и то какве још новитете та велика руска компанија припрема.

Представили сте две нове снајперске пушке. О чему је заправо реч?

— Веома се поносимо тим пушкама, које управо представљамо на „Армији 2016“. Што се тиче компактне аутоматске снајперске пушке СВК она је пројектована у складу са жељама активних снајпериста специјалних снага РФ и израђена је у две варијанте: за руску патрону 7.62 са 54Р и за најпопуларнију патрону за снајперске пушке у свету 7.62 са 51 НАТО. Друга пушка је перспективна далекометна снајперска пушка ВСВ-338 за патрону „338 лапуа магнум“. Намењена је војним и полицијским снајперистима у свим временским условима, за гађање на растојању до 1,5 километара… У току је фабричко испитивање прототипа нове пушке, али рачунамо на то да ћемо већ следеће године моћи да их представимо Министарству одбране Русије.

Када говоримо о оружју и иновацијама чиме се Ви лично највише поносите?

— Ако изузмемо аутоматизовано, односно беспилотно борбено возило „соратник“, ја бих наравно издвојио АК-12 и АК-15. То је епохалан догађај зато што је аутомат, којим је Министарство одбране наоружало војску, последњи пут мењан 1974. године, дакле пре скоро 50 година.

У чему је био проблем? Зашто се толико чекало?

— То је задовољавало потребе, али сада је индустрија спремна да иде даље и пружи нешто више. Тренутно вршимо тестирање и до краја године очекујемо закључак Министарства одбране о томе који ће модели бити „стављени у службу“. Рачунамо да ће то бити управо АК-12 и АК-15.

Шта код купаца вашег оружја игра пресудну улогу — квалитет или цена?

— Приликом избора, један од критеријума је, наравно, економичност, односно цена, јер масовно оружје нема право да буде прескупо. Али, истовремено оно мора да буде ергономично и удобно војницима за коришћење. Већина параметара АК-12 и АК-15 показују знатан напредак у поређењу са тим како је било до сада. То се тиче могућности за распоређивање додатне опреме и савремених уређаја за осматрање који омогућавају да се воде борбе на растојању од 400 до 500 метара… То се тиче и тежине самог производа и, наравно, традиционалних карактеристика. Притом, једина ствар која се није променила је поузданост. АК-12 и АК-15 нису ништа мање поуздани од постојећег модела АК-4.

Осим нових пушака, имате и нове панцире… Међутим, постоји прича да аутоматске пушке „калашњикова“ пробијају сваки панцир. Колико има истине у томе?

— Од сваког оружја је могуће заштити се. Комплекс заштитних система се наравно модернизује и иде у корак са развојем стрељачког оружја. Сада смо представили и прве варијанте сопственог модуларног прслука — панцира. За разлику од традиционалног, он омогућава да изаберете систем заштите који је вама потребан, у зависности од специфичности задатка, па имамо оне који су скривени приликом ношења до оних који пружају потпуну заштиту.

Отворили сте недавно и продавницу вашег бренда на московском аеродрому Шереметјеву. Да ли планирате да отварате радње и у иностранству?

— Још размишљамо о развијању руског ланца, односно о томе да ли уопште има смисла да се тиме бавимо. Нема сумње, пре или касније, ми ћемо у том смислу ићи у иностранство.

А шта најчешће купци пазаре?

— Отворили смо радњу пре буквално месец дана, тако да немамо много статистичких података, али смо запазили да се и те како продају макете пиштоља. Оне су буквално почеле да „лете“ на све стране света. Дакле, највеће интересовање је за тај производ.

Овде се, међутим, намеће питање да ли такав производ може да се унесе у авион? Зар неће бити проблема?

— Можете га понети у авион, али не смете га носити у ручном пртљагу. То је копија, играчка, која веома личи на право оружје. Реч је о сувениру. Према правилима ваздухопловне безбедности потребно је да га пријавите цариницима, да прође додатну контролу и потом да га ставите у пртљаг… Уколико путујете по Русији сасвим сигурно нећете имати никаквих проблема. Међутим, уколико путујете у иностранство, нећете имати никаквих проблема што се тиче руске царине, али да ли ћете моћи да га унесете у земљу у коју путујете то зависи од законодавства те земље. Ми тренутно дајемо опште информације туристима, односно путницима, тако да су они унапред упознати са целом ситуацијом.

Погледајте видео:

https://youtu.be/HV7sSyIlPVU

Извор:rs.sputniknews.com/Србија јавља