loading...
Издвајамо Србија

Кустуричин политички тестамент

Режисер Емир Кустурица изјавио је данас у Венецији, где се одржава 73. Међународни филмски фестивал на ком је премијерно приказан његов филм „На млијечном путу“, да је та прича о љубави у време рата његов „политички тестамент“ и последњи филм с којим он учествује у неком такмичарском фестивалском програму.

Кустурица (61) је Ројтерсу данас рекао да жели да изађе из такмичарског филмског живота у којем је важно да ли сте победили или не, додавши да такво искуство сматра сувише стресним.

„То не значи да нећу снимити још неколико филмова, али се више нећу такмичити“, казао је познати режисер.

Он је навео да свој нови филм „На млијечном путу“ назива својим „политичким тестаментом“ зато што је у њему спојио, како је рекао, два велика генератора људског живота — љубав и рат, изразивши жаљење што се људи и даље масовно убијају, 20 година након ратова на Балкану које је и сам доживео.

„Рат постаје скоро метафизичка појава“, закључио је Кустурица, додавши да сада жели да енергију посвети узгајању органског воћа и прављењу сока на својој фарми, а филмове ће, каже, снимати онда „када за тим осети потребу“.

Филм „На млијечном путу“, прича о млекаџији на линији фронта у време рата чији се живот из корена мења доласком мистериозне Италијанке, један је од 20 филмова који се такмиче за награду Златни лав која ће бити додељена у суботу, наводи британска агенција.

Ројтерс подсећа да је Кустурица већ освојио ту награду на Венецијанском филмском фестивалу 1981. године, са својим првим филмом „Сјећаш ли се Доли Бел?“, када је имао само 27 година.

Касније је двапут награђен и Златном палмом у Кану, Сребреним медведом у Берлину, а номинован је и за Академску награду за најбољи филм на страном језику.

Ројтерс напомиње да је „На млијечном путу“ први Кустуричин филм после скоро девет година, а да је сниман готово четири године.

Италијанска глумица Моника Белучи (51), која у овом филму, поред Кустурице у улози млекаџије, тумачи главну улогу, због чега је морала да учи српски, рекла је да ју је дирнуо тај приказ љубави између двоје одраслих људи. „Они не могу ништа да изгубе, више нису млади, а још верују у љубав и магију која је и даље могућа. Морамо да мислимо да су љубав и сексуалност ствар енергије, а не година“, истакла је Белучијева, наводи британска агенција.

Извор:rs.sputniknews.com