loading...
Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ: ДОДИКОВА посета МОСКВИ је јасна порука ВЛАДИМИРА ПУТИНА – ЗАПАДУ!

На позив Владимира Путина, председника Русије, 22. септембра ће председник Републике Српске Милорад Додик посетити Москву. Како се незванично сазнаје, Путин и Додик ће разговарати о актуелној ситуацији на Балкану. Сусрет ће се, подсетимо, десити три дана уочи референдума у Српској.

Да ли овај позив представља подршку предстојећем референдуму или можда покушај обуставе, као и како ће се одразити на Босну и Херцеговини говорио је новинар и војни аналитичар Мирослав Лазански.

Лазански пре свега сматра да је позив Додику од стране Путина подршка пред референдум у Републици Српској, али је и подсетио на референдум на Криму који је довео до припајања овог полуострва Русији.

– Не верујем да би Путин сад ишао против референдума. Како сад Москва да подржава референдум на Криму, а истовремено да буде против истог у Републици Српској који се односи само на датум. Са друге стране руски амбасадор у БиХ пре десетак дана је отворено подржао референдум и рекао да РС има право на њега.

На питање како ће се референдум у РС одразити на БиХ, а како на РС, истиче да ту нема неке посебне драматике те је том приликом цитирао Додикову изјаву да ко хоће да слави референдум, тај ће га славити, а ко неће, не мора.

– То је дан РС! Нико никог не присиљава, јер нити ће БиХ после тога бити мање држава него што је до сада нити ће бити више држава. РС има право да прослави датум оснивања који датира још пре Дејтона, јер позивање на Дејтон нема везе са даном РС.

Лазански сматра и да није било неопходно да се толико диже „фрка и тензија“ јер се тај један дан случајно поклапа и са верским празником у РС.

– Мислим да је Сарајево погрешило што је све то издигло на тако велики ниво јер је све то контрапродуктивно и за саму БиХ. Такође, мислим да датум посете Додика Москви не мора да значи да је у питању референдум већ питање руског кредита који РС треба да добије од Руске федерације, а можда је све само коинциденција са датумом референдума – закључује Лазански.

 

Извор:Медији

loading...