Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ: Путин је гарант да ће Република Српска опстати!

– Шизофрене су приче да је наша спољна политика да седимо на две столице пошто сарађујемо са земљама ЕУ и Русијом. Делује као да ће једна столица да нам се измакне, а уствари Влада и Александар Вучић седе на једној, и то чврстој столици и премијер штити националне интересе. Он је у протеклих неколико година показао да је то могуће и нема даље – каже Лазански.

Loading...

На констатацију да може и Русија и ЕУ, Лазански је одговорио „Зашто не би могло?“

– Мала смо држава, па је циљ да се не замерамо Истоку, а ни Западу. Не разумем поделе, или смо за Американце или за Русе.

На питање да ли Србија и РС могу да рачунају на Путина, посланик СНС одговара да не смемо да дижемо тензије у региону, а да референдум у РС не доводи у питање целовитост БиХ, нити води отцепљењу.

– Русија и Путин увек су били и остаће наши пријатељ. Она је гаранрт Дејтонског споразума и РС није у опасности од нестанка – рекао је Лазански, напомињући да Руско-српски хуманитарни центар треба да добије статус дипломатског центра.

Што се тиче споразума који Србија има са НАТО-ом, Лазански објашњава да то нема никакве везе са Руском базом.

– Руска база у Нишу није база. У тој згради која нема ни ограду, седи 15 ватрогасаца који гасе пожаре у Србији, Црној Гори или Македонији. Није ту реч ни о каквој руској бази, како се прича. Прво, нишки аеродром је мали, какву то огромну руску базу људи замишљају. Није ми јасно. Нема тајне базе, то су будалаштине и глупости.

Објашњавајући споразум са НАТО, аналитичар говори са Србија са алијансом има СОФА споразум, који подразумева несметан пролазак НАТО снага кроз Србију, али није извршан.

– Њега су потписале демократе док су биле на власти, а пре тога сличан споразум потписао је и Слободан Милошевић, одмах након Дејтона.

На то што из Хрватске из дана у дан стижу поруке да су Срби за нешто криви, Лазански каже да је Србија навикла да има благонаклон став, и да им ни речи нисмо рекли до 2012. године.

– Свима смо се извињавали и нисмо помињали наше жртве током ратова. За рат су ипак потребне две стране, и правог помирења на Балкану неће бити док истина не изађе на видело. Говоре Вуковар, Вуковар… Влада је коначно смогла снаге и потегла питања страдалих Срба. Над нашим народом је извршен геноцид у Јасеновцу, а они откривају споменике фашистима данас. Не иде.

Извор: Српски Телеграф

Loading...
loading...
loading...