loading...
Издвајамо Србија

ЛЕГИЈА ОДБРУСИО СУДИЈИ: “Мојој породици прете, али имам људе напољу и решићу то, не плашим се никог!” (ВИДЕО)

Сведок на суђењу за убиство новинара Славка Ћурувије, Милорад Улемек Легија изјавио је вечерас у Специјалном суду да му је прећено како би одустао од сведочења у том случају, али није навео ко му је претио.

– Добар дан – рекао је Легија и заклео се својом чашћу да ће данас током сведочења говорити само истину и да ништа неће прећутати.

Немам ништа посебно да кажем, немам сазнања нити доказе против окривљених. Имам само посредна сазнања из разговора са претпостављеним Радомиром Марковићем.

Легија који је на већину питања давао одговор „да се не сећа“ и да не жели да одговора, рекао је да се његовој породици прети.

Ја ћу то решити, рекао је Улемек, а на питање заменика тужиоца како када је у затвору, одговорио је: „Не брините се о томе“.

На питање окривљеног Ратка Ромића да ли му је он претио, Улемек је одговорио: „Директно нисте, можда јесте, а можда нисте“.

На Ромићево питање да ли му је Мирослав Курак претио, Улемек је одговорио да не зна: „Не знам. Није се представио, а ко је кога слао, то ћемо да видимо“.

Улемек је претходно рекао и да записник приликом давања изјаве у затвору „Забела“ (у јануару 2014) није прочитао, а да је потписао последњу страну.

„Све је снимано аудио, и записник је био откуцан, а ја сам потписао први и последњи папир“, рекао је Улемек.

На захтев председавајуће судског већа, судије Снежане Јовановић да појасни изјаву, Улемек је одговорио да је потписао последњу страну на којој је писало да је присутан „тај и тај“.

Изашао је пред говорницу Специјалног суда у пратњи четири затворска стражара, у сивом затворском оделу.

Улемек, међутим, није хтео да одговори на питање тужиоца шта је у седишту ДБ још разговарао са Марковићем на почетку НАТО бомбардовања, јер не жели себе да изложи кривичном гоњењу.

Улемек је у том, сада изостављеном делу из истраге, рекао да му је Марковић тражио да ликвидира једно лице, што он није прихватио јер је већ био ангажован у рату на Косову.

У том исказу је Улемек указао и на Марковића као одговорног за злочин према Ћурувији.

Улемек је рекао и да му нико ниста није нудио, нити је он тражио за ово сведочење. Он је навео да му ни Савет безбедности УН не може помоћи, а камоли специјални тужилац Миљко Радисављевић.

Он се током суђења суочио и са својим претходним шефом, сада оптуженим Миланом Радоњићем, бившим начелником београдског центра ДБ који му је рекао да га неће звати Легија већ само Мишо.

На питање Радоњића како је схватио изјаву Радомира Марковића да су Ћурувију убили његови људи Легија је одговорио: „Није ни мени сасвим јасно.“

Он је додао да је потписао комплетну изјаву која је снимана и да није гледао шта потписује.

Адвокат Зора Добричанин – Никодиновић, бранилац Милана Радоњића и Ратка Ромића питала је Улемека да ли је имао притисак да сведочи у овом случају, на шта је Легија одговорио негативно.

„Претили су ми, али се ја не плашим. Претили су и мојој породици, али и ви не треба да се због тога бринете, ја ћу то сам да решим. Мени и мојој породици прете пуних 15 година“, рекао је Легија кључни сведок у поступку за убиство власника „Дневног телеграфа“.

Улемек, који у Забели издржава дугогодишњу затворску казну за убиство премијера Зорана Ђинђића и друге злочине, рекао је и да о убиству Ћурувије нема конкретна сазнања и доказе, али да има посредних сазнања до којих је дошао у разговору са тадашњим непосредним старешином Радетом Марковићем.

Улемек је казао да га је 2000. године Марковић позвао ради неког хапшења и да је потом питао Макровића ко ће бити „навигатори“, односно особе које ће да помажу и асистирају приликом хапшења.

„Он ми је рекао: ‘Они Радоњини што су убили Ћурувију“, рекао је Улемек и додао да је потом изашао из канцеларије и испред врата затекао Ромића и Курака са којима је кратко попричао.

Пре почетка сведочења Улемека, Радомир Марковић и његов адвокат Владимир Маринков затражили су да као сведок буде испитана чланица Комисије за истраживање убиства новинара Љиљана Смајловић која је била у публици. Они су рекли да Љиљана Смајловић треба да буде испитана јер је у јавности износила „неке ствари везане за случај“.

 Извор: Србија Данас/Ало/Танјуг
loading...