loading...
Издвајамо Србија

ЛЕГИЈА ОТКРИО СВЕ О УБИСТВУ ЋУРУВИЈЕ: Тресе се Србија после његовог сведочења!

Милорад Улемек Легија, кључни сведок у поступку против оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије изашао је пред говорницу Специјалног суда у пратњи четири затворска стражара, у сивом затворском оделу.

– Добар дан – рекао је Легија и заклео се својом чашћу да ће данас током сведочења говорити само истину и да ништа неће прећутати.

Немам ништа посебно да кажем, немам сазнања нити доказе против окривљених. Имам само посредна сазнања из разговора са претпостављеним Радомиром Марковићем.

У краткој изјави, која је трајала свега неколико минута, Легија је рекао да му је приликом једног састанка Марковић дао задатак хапшења једног лица.

– Питао сам га ко ће бити навигатор, рекао је „ови Радоњини који су убили Ћурувију. Када сам изашао, испред канцеларије сам видео Ратка Ромића и Мирослава Курака. То је све што ја знам – кратко је посведочио Легија после чега се прешло на постављање питања.

Улемека тренутно испитује заменик тужиоца.

Легија који је на већину питања давао одговор „да се не сећа“ и да не жели да одговора, рекао је да се његовој породици прети.

Да ли сте уплашени?, питао га је тужилац.

– Не, рекао је Легија и открио да прима претње ликвидацијом.

– Не желим да кажем ко, решићу ја то. Мени и породици прете већ 15 година, рекао је Легија.

ПРЕД СВЕДОЧЕЊЕ ЛЕГИЈЕ: Раде Марковић тражио да Љиља Смајловић напусти суђење

Радомир Марковић затражио је пред почетак саслушања Милорада Улемека Легије да простор за публику напусти Љиљана Смајловић, јер је најавио да ће је предложити као сведока на суђењу.

Судија Снежана Јовановић одлучила је да Љиљана Смајловић напусти публику, па она данас неће моћи да прати саслушање кључног сведока у поступку.

У судници је остао Веран Матић.

На суђењу некадашњим припадницима Државне безбедности (ДБ) оптуженим за убиство новинара Славка Ћурувије 1999. године данас око 13 часова стигао је кључни сведок Милорад Улемек Легија, некадашњи комадант Јединице за специјалне операције која је деловала под командом ДБ. Он је пребачен из Забеле уз изузетно јаке мере безбедности стигао у зграду Специјалног суда у Устаничку.

Све време од Пожаревца су га пратили хеликоптери, а саобраћај је био обустављен док је пролазила колона у којој се налазио Легија.

Ово ће бити његово прво сведочење у случају убиства Ћурувије, а сматра се кључним сведоком у овом процесу јер је у јануару 2014. године након његовог исказа Тужилаштву за организовани криминал, покренута званична истрага против оптужених.

Улемек је у јануару 2014. године дао исказ Тужилаштву за организовани криминал, после чега је покренута званична истрага против оптужених за убиство Ћурувије. Бивша комадант ЈСО иначе служи јединствену казну од 40 година затвора у пожаревачкој Забели због убиства премијера Зорана Ђинђића, Ивана Стамболића, злочина на Ибарској магистрали и недела “земунског клана”.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, припадник тог центра Ратко Ромић и Милан Курак, који се терети да је непосредни извршилац убиства.

 

Извор: Курир

loading...