loading...
Издвајамо Русија Свет

ЛИБИЈА ОД РУСИЈЕ тражи војну интервенцију као у Сирији! ЧЕКА СЕ ОДГОВОР РУСИЈЕ!

Писмо упућено Москви донео је Хафтаров специјални изасланик, амбасадор Либије и Саудијске Арабије Абдел Басат ел Бадри.

Фелдмаршал Калифа Хафтар, командант оружаних снага лојалних либијском парламенту тражио је од председника Русије Владимира Путина и министра одбране Сергеја Шојгуа да Либији испоруче оружје и започну војну операцију, пише лист „Известија“, позивајући се на извор близак дипломатским круговима.

Писмо упућено Москви донео је Хафтаров специјални изасланик, амбасадор Либије иСаудијске Арабије Абдел Басат ел Бадри.

Према информацијама којима располаже лист „Известија“ током његовог састанка са изаслаником руског председника за Блиски исток, замеником министра спољних послова Михаилом Богдановим разматрано је питање укидања ембарга и почетка испорука стрељачког оружја и борбене технике Либији, укључујући и авионе.

Поред тога либијска страна, како пише руски лист, позвала је Русију да у Либији започне војну операцију против исламиста, попут оне коју спроводи у Сирији.

После обарања Гадафија 2011. године и почетка грађанског рата у Либији су све до фебруара ове године деловале две владе, демократски изабрана и признана од стране међународне заједнице са седиштем у Тобруку, и исламистичка у Триполију. 17. децембра прошле године уз посредовање УН стране су потписале споразум о образовању владе народног јединства, чији је састав објављен 15. фебруара.

Хафтар чије снаге су лојалне парламенту изабраном 2014. године одбио је да подржи новоформирану владу.

Забрана испоруке оружја странама у сукобу у Либији уведена је 2011 године у јеку побуне против Гадафија.

Операција у Сирији спроводи се на основу споразума између Москве и Дамаска о распоређивању руски ваздухопловних снага на сиријског територији склопљеног 26. авгугста прошле године. 30 септембра 2015 председник Сирије Башар Асад званично је затражио од Русије војну помоћ. Савет федерације дао је председнику РФ Владимиру Путину сагласност на коришћење авијација на територији САР, пише Лента.ру.

 

 

 

Извор: Newsweek