loading...
Издвајамо Русија Свет

НАЈМОЋНИЈИ ПРЕДСЕДНИК: Путин урадио у Сирији оно што је Обама сматрао немогућим

Владимир Путин ( фото:ЈуТјуб)

Операција руске авијације у Сирији успела је да у оружаном сукобу претегне тас на страну владе Башара ел Асада и натера Вашингтон да покаже спремност на уступке, пише аутор чланка у „Вашингтон посту“ Џексон Дејл.

Дејл сматра да је Владимир Путин успео да уради управо оно што је Барак Обама сматрао немогућим, чак и за САД: да са ограниченим снагама и минималним губицима кардинално измени целокупну ситуацију у региону, а да притом не заглиби у блато сиријске кризе.

Лист наводи да је 2012. године Барак Обама упорно инсистирао на узалудности инвазије у Сирију, упркос позивима државног секретара Џона Керија и Хилари Клинтон да пружи подршку оружаној опозицији у рату против Владе Сирије.

По мишљењу аутора чланка, председник САД плашио се да се увуче у сукоб, као што се то већ десило у Ираку и Авганистану. „А када се у велике америчке расправе о Сирији умешао Владимир Путин, то је Барака Обаму учинило губитником“, пише Дејл.

Према његовим речима, Путин је доказао да концепт ограничене употребе силе који је Обама одбацио, може да утиче на исход догађаја. „Једина разлика је у томе што ће овај резултат бити победа Русије“, додао је он.

Новинар истиче да је током разговора руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и државног секретара Џона Керија Москва добила све чему је тежила у Сирији: владине трупе остале су на својим положајима, док се Вашингтон фокусирао на операције против терориста, а не снага Башара ел Асада.

„Чак и ако се примирје прекине, Путин ће вероватно успети да добије потврду од САД да управо наоружане групе, а не Асадов режим, представљају главни проблем у Сирији“, сматра Џексон Дејл.

Он је подсетио да је, када је Кремљ најавио почетак акција своје авијације у Сирији, Обама изјавио да ће се Русија „заглибити у блату сиријског сукоба“. „Али она се није заглибила. Напротив, Путин је претрпео минималне губитке. Окренуо је ток рата у корист Асада и добио низ политичких услова које је желео од Сједињених Америчких Држава“, наводи „Вашингтон пост“.

„Сада је Путин постао онај који намеће политику у оним областима у којима су некада доминирале САД. Наравно, Обама не мисли тако. Али то не објашњава како је Владимир Путин успео да уради оно што је Обама сматрао немогућим“, закључује аутор.

 

 
Извор:  rs.sputniknews.com