Издвајамо Србија

НАРОД СРЕБРЕНИЦЕ: Ко желео рат, у кући му био!

Срби и Бошњаци проклињу свакога ко призива ратне грозоте с леве стране Дрине. Страх се увукао међ људе. Нико не жели нове жртве

Loading...

Око чувеног Жутог моста, надомак Братунца, на којем је годинама, оно кад је био рат, била линија разграничења ка Сребреници, поново се прича о белају! Мост је префарбан, није више жут, а све остало овде је, безмало, па исто!

– Слушам пре неки дан Сефера Халиловића и лепо ми колена задрхташе. Зар опет?! Зар нисмо довољно изгинули, крваво им сунце јебем – каже домаћин из куће, неколико стотина метара с братуначке стране моста. Неће име у новинама. Мука му је, вели, од свега.

С леве стране Дрине поново се увукао страх међ људе. Овде свака прича о рату и сукобима повређује старе ране, дира у живо месо…
– Немамо више деце за рат! Ено нам цвећа лежи по гробљима. Ко рат жели, дабогда му у кући ратовали – застане крај пута старица Војка Илић из Тегара.

И сузе јој ударе на очи…
– Ено моје јетрве Цвијете Илић, два сина јој рат однео… Она је слика рата!

Од Братунца ка Скеланима нема куће у којој неко није страдао.

– Ко га жели, у кући му био! Али прете уништењем Српске. А шта је то него најава рата?! Ја једно знам, одавде немам куд да бежим – вели Крсто Ранкић, који са супругом и даље оплакује сина ког је однео претходни рат.

И Раде Ђукић из Коштановаца изгубио је сина Мирка (20), јединца.
– Слушам Сефера пре неко вече… Прети ратом… Мене је гуја ујела, ја најбоље знам шта је рат – тихо говори Раде.

Иза Залазја Сребреница. Облепљена плакатима. Избори се ближе.

– Сукоба је нама преко главе! Прече нам је мало да живимо. Овде народ више прича о послу, мање о рату, али нико данас ни Немачкој не може гарантовати мир, а камоли Босни. И нисам баш уверен у то да се сукоб овде не може поновити, ко зна шта спремају типови из мрака – одмахује главом Ахмед Устић.

– Рата неће бити! – уверен је Ахмедов муштерија у берберници Амир Кулаглић:

– Рат је до сада увожен у Босну. Хрватска је сад заокупљена владом, изборима, а Србија је под лупом ЕУ и САД, па нема интереса да отвара ново жариште.

Кулагић додаје да су старији, који су доживели рат, одреда против сукоба, али да су млади без посла и без наде погодни за манипулацију.
 

Извор:Курир

Loading...
loading...
loading...