loading...
Издвајамо Русија Свет

НЕМОГУЋА МИСИЈА! — ОБАМА БИ ДА СРУШИ ПУТИНА: Вашингтон не жали паре да организује опозицију у Русији

Администрација САД преко агенције УСАИД уплатила три милиона долара руским НВО да дискредитују резултате парламентарних избора у недељу, на којим се очекује да странка руског лидера победи.

Амерички председник Барак Обама покушава да сруши руског председника Владимира Путина преко агенције владе САД за међународни развој УСАИД. Та организација, иначе забрањена у Русији, уплатила је три милиона долара руским НВО да дискредитују резултате парламентарних избора, који треба да се одрже у недељу, а на којима се очекује да Путинова странка Јединствена Русија однесе убедљиву победу.
Уплате упркос забрани
Према наводима извештаја владе САД о трошењу новца, УСАИД је добио паре за “активности у Русији”, иако је Кремљ ту организацију забранио још 2012. Тада је проглашена непожељном и забрањено јој је да финансира било кога у Русији. Међутим, УСАИД је на неки начин избегао забрану и у три транше уплатио по милион долара руским НВО. Две уплате извршене су 29. августа, а једна 1. септембра.

Професор на вишој школи економије истраживачког универзитета у Москви Олег Матвејчев сматра да су америчке паре завршиле код руских НВО за посматрање предстојећих избора.

Новац је највероватније дат за одређена истраживања, конференције за новинаре, медијске кампање, сајтове и слично, као подршка опозицији – навео је Матвејчев.

С њим је сагласан и руски политиколог Николај Шљамин, који додаје да је време уплата очигледно пажљиво изабрано.

– Вашингтон је пребацио три милиона долара руским НВО баш пред парламентарне изборе. То није коинциденција. Вероватно ћемо након гласања чути разне експерте из НВО како причају да избори нису били легитимни и да не представљају вољу народа – објашњава Шљамин.

Увод у хаос

Он истиче да Американци вероватно циљају на председничке изборе 2018, а да су ови, парламентарни, само увод и проба за то.

– Ово је тест након ког ће правити стратегију како да оборе Путина на председничким изборима. Вашингтон не жели да га види на месту руског председника у још једном шестогодишњем мандату – закључује руски политиколог.

Иначе, у недељу ће Руси гласати за нови састав Доњег дома парламента – Думе, са укупно 450 посланика. Према резултатима анкета, Путинова Јединствена Русија има подршку 41,1 одсто бирача. истраживања, међутим, говоре да би та подршка била и већа кад би се Путин појавио у кампањи, међутим, то му је као председнику забрањено да ради.