Издвајамо Србија

ОВО ЋЕ БИТИ ПАРАДА ПОНОСА! — Војна парада 20. октобра, и Медведев међу гостима?

Српска гарда (фото:Јутјуб)

БЕОГРАД- Дан ослобођења Београда 20. октобар биће обележен војном парадом – незванично се сазнаје у Влади Србије.

Loading...

Тачан сценарио прославе још није утврђен, али је извесно да ће у свечаном дефилеу држава представити своје оружане снаге и ново наоружање. Почасни гост на паради могао би да буде и председник Владе Русије Дмитриј Медведев, који би тих дана требало да буде у Београду.

Према сазнањима Војска Србије још није добила наређење о припремама за церемонију. Прецизан план биће направљен када буде усаглашен сценарио обележавања празника. Постоји могућност да 72. годишњица ослобођења престонице од фашизма буде обележена на нешто нижем нивоу – војним дефилеом или смотром јединица. Није, међутим, искључена ни могућност да се по узору на параду “Корак победника”, одржану 16. октобра 2014. године, одржи и приказ целокупне војне моћи Србије.

На паради ће бити промовисани нови руски хеликоптери Војске Србије, пешадијско наоружање, ракете и програм возила и артиљеријских система које производи државно предузеће “Југоимпорт СДПР”. Премијеру ће имати оклопна возила која су недавно ушла у серијску производњу – “лазар 3”. Јавности ће бити представљена хаубица “нора”, која улази у наоружање Војске Србије и која је тражена на светским тржиштима.

Уколико се финализују разговори са Руском Федерацијом о набавци савременог наоружања и војне опреме, парада ће бити прилика за представљање система који ће ући у нашу војску.

Традиција одржавања војних дефилеа у Београду прекинута је 1985. године, када је одржана велика првомајска парада код данашњег Дома Народне скупштине. Пракса да се државни празници обележавају маршевским кораком и дефилеом наоружања настављена је 2014. године, свечаношћу “Корак победника” испред Палате “Србија” на Новом Београду. Главни гост на обележавању 70. годишњице ослобођења Београда и века од почетка Првог светског рата био је председник Русије Владимир Путин, а свечаном маршу је присуствовало више десетина хиљада Београђана.

На паради “Корак победника” учествовало је 4.500 припадника Војске Србије, који су марширали у више од 20 подешелона Копнене војске, Ваздухопловства и ПВО и Речне флотиле. Учествовали су гардисти, падобранци, специјалци… Парада је завршена летом акро-групе руских оружаних снага “Стрижи”.

Свечано

Да ће овогодишњи Дан ослобођења престонице бити обележен свечаније него иначе и у знаку Војске Србије, најавио је и председник Владе Србије Александар Вучић.

– Грађани ће ускоро моћи да виде производе наше домаће индустрије. Они ће на наш понос први пут бити представљени највероватније 20. октобра. Реч је о “лазару 3”, “норама” и другим средствима. Србија више никада неће бити слаба каква је била – рекао је Вучић, гостујући на јавном сервису РТС.

Извор: Вечерње новости

Loading...
loading...
loading...