loading...
Издвајамо Србија

ПОБЕДА! НАРОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ је одлучио 99,8% гласало за 9. јануар!

Према првим незваничним резултатима на референдуму о Дану РС, 99,80 одсто грађана се изјаснило да жели да 9. јануар и убудуће обележава као Дан Републике у РС.

Први незванични резултати објављени су на основу обрађених 30,76 гласачких места, саопштио је председник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран.

На тих обрађених 30,76 посто гласачких места, гласало је 154.019 гласача.

Процењено је да је на референдум изашло између 56 и 60 посто уписаних бирача.

Закон о референдуму дефинише да је он важећи уколико се на њега одазове више од 50 одсто грађана уписаних у бирачки списак.

Бошњаци су бојкотовали референдум о дану РС уз “референдумску кафу, а Хрвати у РС се нису оглашавали.

Референдум је одржан седам дана уочи редовних локалних избора у БиХ И упркос различитим очекивањима, протекао је мирно без иједног инцидента, на бирачком месту, али су претње да “РС неће бити” стигле на адресу Независних новина и председника Народне скупштине.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је референдум протекао у миру и толеранцији и што није било никаквих инцидената.

Премијерка је оценила да је референдум успешно спроведен.

„Браво Српска, браво грађани Републике Српске, добро смо урадили свој посао“, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је Српска опредељена за миран живот, толеранцију, за заједничку будућност, знајући колико је битан мир и стабилност и узајамно поштовање.

„Република Српска је показала демократски капацитет, било је важно одржати излазност и мирно и толерантно спровести референдум“, рекла је премијерка.

Цвијановић је напоменула да сви они који не могу да се идентификују са 9. јануаром као Даном Републике, неће бити обавезни га да прослављају.

„Захвална сам грађанима који желе да прослављају 9. јануар као дан Републике Српске. Желим да сви у БиХ научимо лекцију да, уколико желимо заједно да живимо, морамо да се поштујем“, истакла је Цвијановић.

И док председник Републике Српске на Палама вечерас присуствује завршном митингу СНСД-а уочи локалних избора, српски члан Председништва БиХ Младен Иванић је изјавио да је важно да је све протекло мирно и да је на ту причу о празнику “стављена тачка”.

Уверен да ће 9. Јануар остати празник у РС, Иванић је рекао да референдум можда и није био потребан, али да, када се већ десио, важно је да је изашао довољан број људи и да је он оправдан.

Председник Додик је након гласања у Лакташима, истакао да је данашњи дан важан и свечарски за Српску.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изразио је очекивање да ће након референдума тензије у БиХ пасти, да ће беспотребна реторика која је била присутна ових дана бити смањена.

Он не сматра да ће одржавање референдума угрозити односе на нивоу БиХ, већ је то само лекција онима који с времена на време избаце ракету, а не знају где ће завршити.

Председник СДС-а, Младен Босић, који је гласао у општини Доњи Жабар, оценио је лошим што Срби из Дистрикта Брчко нису могли да гласају као остали градјани РС.

Председник НДП-а Драган Чавић изјавио је да је РС историјска чињеница коју нико не може да промени.

Представници међународне заједнице у БиХ који су, са изузетком Русије, били против одржавања референдум данас се нису оглашавали.

Председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, пак, оценио је да је референдум о Дану Републике у РС инат председника Српске Милорада Додика, коме предвиђа, како је рекао, судбину Садама Хусеина, Моамера Гадафија, Слободана Милошевића.

Изетбеговић филозофски констатује да је сутра нови дан, односно 26. септембар, и мисли да реакција међународне заједнице неће изостати.

„Мислим да ће поступно десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Садам Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа“, рекао је Изетбеговић за регионалну Н1ТВ.

Начелник општине Сребреница Ћамил Дураковић, који се вратио из САД, где је учествовао на панелу Клинтон фондације са српским премијером Александром Вучићем, само за своје сународнике Бошњаке организовао је „референдумску кафу“.

Дураковић је поручио да на тај начин они заправо желе да пошаљу поруку да данашњи дан као сваки други те да нема посебан значај.

Сличне поруке су долазиле и из других општина у РС у којима живи већинско бошњачко становништво.

 

Извор:Б92

loading...