loading...
Издвајамо Русија

ПУТИН ШОКИРАО ЕВРОПСКУ УНИЈУ — Владимир Путин: ЕУ треба да смањи број чланица

Руски председник Владимир Путин сматра да би величина еврозоне једног дана могла да се смањи ако јаче чланице тог блока одлуче да “збију своје редове”

– Не искључујем могућност доношења неке одлуке која би објединила групу земаља с једнаким нивоима развоја, чиме би, по мом мишљењу, дошло до јачања евра – изјавио је Путин у интервјуу агенцији “Блумберг” у Владивостоку, граду на обали Пацифика у ком се одржава други Источни економски форум.

Чињеницу да Русија држи 40 одсто својих девизних резерви у еврима, шеф руске државе је навео као доказ да “колапс” 19-чланог монетарног блока није у интересу његове земље. Похвалио је водеће европске економије за “врло прагматичан приступ” у решавању проблема блока.

Мања еврозона, фокусирана на економски снажне чланице сличног размишљања, ојачала би јединствену валуту, што би подигло и вредност руских резерви, констатује њујоршка агенција.

Заједничка 17-годишња валута била је угрожена током дуготрајне грчке економске кризе, када се најслабија карика Европске уније нашла билизу испадања из зоне евра пре постизања споразума о спасилачком пакету помоћи у “задњи час”, додаје “Блумберг”.

Путин очекује споразум о замрзавању производње нафте

Председник Русије Владимир Путин изразио је наду да ће Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и Русија постићи споразум о замрзавању производње, оцењујући да би то било право решење за глобално тржиште нафте.

– Са становишта економског смисла и логике, било би исправно да се нађе некакав компромис. Уверен сам да то сви схватају. Сматрамо да је то право решење за светску енергетику – изјавио је Путин у интервјуу агенцији “Блумберг”.

Руски председник сматра да се спор око учешћа Ирана на састанку нафташа крајем септембра у Алжиру може решити.

– Иран стартује са врло ниске позиције, због добро познатих санкција према тој земљи. Било би неправедно да (његова производња) остане на нивоу из периода санкција – оценио је он.

Путин је, такође, рекао да се Русија припрема за продају акција домаће нафтне компаније Росњефт ове године, док се приватизација другог руског нафташа, Башњефта, према његовим речима, за сада не разматра.

 

Извор: vesti-online.com

loading...