Занимљивости Издвајамо

ПОРУКА ОД ВАНЗЕМАЉАЦА: Руси ухватили сигнал из друге цивилизације у сазвежђу Херкулес

Ловци на ванземаљце су заинтригирани мистериозним радио сигналом који је покупљен из правца звезде сличне сунцу.

Loading...

Чини се да је изненадни сигнал дошао из околине звезде удаљене 95 светлосних година која се налази у сазвежђу Херкулес.

Познато је да звезда, названа ХД164595, има најмање једну планету у орбити око ње.

То отвара интригантну могућност да сигнал, детектован помоћу моћног радио телескопа у Русији, може бити намерно емитована порука од стране ванземаљаца.

Сигнал је забележен помоћу РАТАН-600 радио антене на Зеленчукској, близу границе са Грузијом, а из опсерваторије је описан као „јак сигнал у правцу ХД164595“.

Тимови који су укључени у СЕТИ (Институт који се бави потрагом за интелигентним животом у свемиру) су почели да слушају више сигнала током викенда користећи низ телескопа (Аллен Телесцопе Арраy) у близини Сан Франциска и још један инструмент у Панами.

О открићу ће се дискутовати на СЕТИ састанку током Међународног конгреса астронаутике (ИАЦ) у септембру у Гвадалахари, Мексику.

Стручњаци наглашавају да нема довољно доказа да потврде да је сигнал порука од ванземаљаца, и да је врло вероватно да је то производ електричних сметњи или природног догађаја на удаљеном објекту у свемиру.

Међутим, истраживачи траже трајно праћење звезде ХД164595. То је иста величина и тип звезде као наше сунце, али пар милијарди година старија, са 6,3 милијарди година. Њена већа старост значи да би сваки живот тамо имао више времена да се развије и постане напреднијил.

Откриће топле планете величине Нептуна, означене као ХД164959б, око звезде, потврђено је прошле године од стране астронома који су је открили користећи огроман телескоп у Опсерваторијуму у Прованси, Француска.

Врло је могуће да постоје друге стеновите планете у истом звезданом систему, али су сувише мале да би могле бити примећене са тренутном технологијом.

Професор Тим О Брајен, помоћник директора Опсерваторијума Јодрел Банка на Манчестер Универзитету у Чеширу, је део тима Велике Британије у потрази за доказима о ванземаљцима.

Он је рекао: „Ово је занимљиво, мада су далеко веће шансе да је у питању нека врста радио сметњи него да су ванземаљци“.

„Оно што је кључно у овим случајевима је да се планета прати што је пре могуће, по могућности истовремено са другим телескопом. Нажалост, изгледа да је откривена пре годину дана, тако да је стаза сада хладна“, додао је он.

Ако су ванземаљци послали поруку, онда би морали бити барем довољно технолошки напредни да користе и чувају енергију са своје звезде – што их класификује као Тип 1 цивилизације на Кардашевој скали (мера колико су напредне технолошке способности цивилизације).

То би им дало моћ да смишљено намене сигнал ка нашем сунцу надајући се да овде има интелигентног живота.

Али ако је сигнал емитован у свим правцима, то би захтевало више енергије, и ванземаљци би требало да буду супер напредни „Кардашијев Тип 2 цивилизације“ да би били у стању да користе целокупну енергију звезде.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

Loading...
loading...
loading...