Издвајамо Русија Србија

Руси желе Кустурицу на челу Србије!

Емир Кустурица на Острогу (фото:фб страница манастир Острог)
loading...

Увелико је почело да се шушка да ће се Емир Кустурица кандидовати за председника Србије, а од извора блиских прослављеном редитељу, сазнаје се да он у томе има апсолутну подршку Русије!

– Свима је веома добро познато колико је Кустурица близак Русији, па и првом човеку те земље Владимиру Путину. Русија је спремна да га подржи на све могуће начине у трци на председничким изборима, чак се може рећи и да су Руси покренули целу ту причу, односно предложили Кусти да се кандидује – открива извор.

Политички аналитичари оценили су  какве реално шансе има Кустурица.

– Он има тај предуслов да је познат широј јавности, а то је важно за председничког кандидата јер анонимни људи немају никакве шансе. Кустурица има и ту околност да је успешан у струци којом се бави, али успех у свету филма није гаранција за успех у свету политике. Трећа ствар, Кустурица се често изјашњава о политичким темама, дакле, не би било велико изненађење да се кандидује. Потпуно друга ствар је кампања, која подразумева сучељавање и рад на терену, питање је да ли би он ишао као независни или као нечији кандидат – каже политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Бојан Клачар, извршни директор ЦеСИД-а, оцењује да би, уколико би се кандидовао, Кустурица могао да привуче одређен број гласова и тиме направи политичку штету кандидатима деснице.

– Мени се његова кандидатура чини мало вероватном, првенствено зато што је Кустурица у прилично добрим односима и са Томиславом Николићем и са Александром Вучићем. Али ако би се десила та хипотетичка ситуација, за њега важи исто оно што би важило и за било којег другог успешног човека који би се кандидовао. Он би сасвим сигурно наишао на позитиван одјек, сасвим сигурно би привукао одређен број гласова, али далеко од тога да је политика тако једноставна једначина да ће Емир Кустурица аутоматски да привуче онолику популарност колику би данас имао у истраживању јавног мњења. Када бисте данас питали људе шта мисле о Кустурици , добили бисте 60-70 одсто људи који га воле и цене, али то не значи да би ти људи аутоматски гласали за њега – наводи Клачар.

Слично мишљење има и директор „Фактор плуса“ Владимир Пејић.

– Увек је занимљиво то са јавним личностима када се помињу у контексту политике. Кустурица дефинитивно ужива симпатије међу грађанима Србије и то није спорно, међутим, увек се поставља питање да ли се те симпатије могу пренети и на политички избор истих тих грађана – каже он.

Бећковић: Емир Кустурица је за мене већ председник Србије!

Замољен да прокоментарише могућу Кустуричину кандидатуру на председничким изборима, књижевник и академик Матија Бећковић одговара у свом стилу: – Ја њега већ третирам као председника. Што се мене тиче, он је већ председник. На питање да ли је Кустурица руски кандидат, књижевник одговара: -Можда је Русија његов кандидат. Можда је обрнуто.

Шешељ: Видећемо како ће проћи на изборима

– Што се не би кандидовао ако жели да се кандидује, то је његово право. Искрено, не верујем да би могао да победи, а колико ће гласова да добије видећемо ако се кандидује – каже Шешељ.

Љајић: Још је рано

– Има још много времена и појављиваће се кандидати, и прави и они које други предлажу, тако да је незахвално коментарисати нечију кандидатуру ако није и званично ушао у трку – рекао је Љајић.

Извор: Ало

Loading...
loading...
loading...