loading...
Издвајамо Русија

Русија открила тајне информације о ракетама „бук“

Русија је направила корак без преседана ради објективности истраге о катастрофи „боинга 777“ у Доњецкој области, предавши холандској истражној групи реалне техничке карактеристике ракета комплекса „бук“, пише „Нова газета“.

Према подацима листа, текст је састављен на основу закључака специјалиста корпорације „Алмаз Антеј“ — произвођача система „бук“ и „највероватније ће се налазити у основи званичне реакције Русије на резултате истраге холандског тужилаштва.

„Холандски технички специјалисти су често користили погрешне или неправилне податке о ракетама ’бук‘ добијене из различитих извора, укључујући и отворене. Коришћење таквих података неминовно је доводило до погрешних резултата и закључака“, наводи „Нова газета“.

Управо да би се покушале избећи грешке, била је донета одлука о предаји реалних техничких карактеристика ракета „бук“ специјалистима Савета безбедности Холандије.

Према подацима листа, то је „био корак без преседана — скидање одговарајућег тајности са техничких и конструкторских документација“. Све информације о ракетама 9М38 и 9М38М1, које су затражили холандски експерти биле су предате стручњацима комисије, наводи лист. „Боинг 777“, који је из Амстердама летео за Куала Лумпур, пао је 17. јула 2014. године у Донбасу. Тада је погинуло 298 људи.

Извор:rs.sputniknews.com