Издвајамо Србија

Руска новинарка коју су Шиптари ухапсили: Хвала Србима!

loading...

Када су нас задржали у Орахвцу, па пребацили у Приштину, нису нам дозволили да позовемо породицу, редакцију или руску канцеларију на Косову, за све смо једноставно „нестали“, што звучи страшно – почиње причу о хапшењу од стране полицајаца лажне државе Косово Оксана Сазонова, руска новинарка.

„Током ноћи су, међутим, детаље сазнали у Београду, у Москви и у редакцији мог News Fronta na Криму. Дипломате су се одмах умешале, иако је било касно и ујутру са нама били много љубазнији, показали да су нам ствари на сигурном и записник о заплени истих, који је, додуше, био на албанском који ми не разумемо. Након тога су нам дозволили да користимо телефон, а после су у полицијску станицу у Приштини дошли и представници руске канцеларије, што нам је много значило и у моралном смислу. Осећали смо се сигурније“, прича Сазонова.

Говорећи о овом искуству, Сазонова истиче апсурдност да једну покрајину, која није баш велика, чува цио свет – УН, НАТО, Еулекс, ОЕБС…

„У полицијској станици су америчке заставе, што је ваљда прави знак „косовских власти“.

Са њима нисам контактирала, нити они са нама. Све сам решила са Русијом, што је било тешко због компликоване међународне ситуације, али је то доказ да Русија може да одбрани своје грађане гдје год се налазе“, каже наша саговорница.

Хвала Србима

Она се посебно захваљује српској јавности и патриотским медијима на великој подршци који су јој исказали због незавидне ситуације у којој се нашла.

„Много значи када видиш коликом је броју људи стало до нас“, каже она.

Она истиче да је заједно са колегом радила на документарном филму о Косову и Метохији и да се снимци тичу положаја српског становништва и православних светиња, као и да су били у енклавама гдје раније никада нису долазили новинари.

„Сачувала сам материјал на лаптопу, покушавали су да дођу до тог материјала, али нисам им дала шифру, а они нису успели да је декодирају. Наравно да ћемо наставити да радимо на филму“ у пркосном тону закључује Сазонова.

Извор: ИН4С

Loading...
loading...
loading...