loading...
Издвајамо Русија Србија

Руски генерал Врангел непријатељ бољшевика, генерал који је волео Србе и Србију

Петар Николајевич Врангел  је био барон, генерал, активни учесник и вођа антибољшевичког покрета у Руском грађанском рату после Октобарске револуције 1917. године .

Био је познат под надимком „Црни барон“, јер је најчешће носио црну козачку униформу.

Рођен је 15. августа 1878. године у Новоалександровску у Ковенској губернији.
Генерал Врангев је био у сродству чувеним руским морепловцем и поларним истраживачем, бароном Фердинандом Врангелом.

 

У руско-јапанском рату се показао као јако храбар и јако добар војник.У Првом светском рату генерал Врангел је један од првих руских официра одликованим оредног Светог Ђорђа IV степена, највишим руским војним одликовањем.

Након што је Русија изашла из Првог светског рата,генерал Врангел је отишао у Јалту на Криму где су га бољшевици и ухапсили.Генерал Врангел је био противник бољшевика.

Овако га је у једној песми описао један бољшевик:

“Бела армија, црни барон,
Сањају да поврате царски трон,
Али од тајги до британских мора,
Црвена армија је најјача.”

 

Након пораза од бољшевика,генерал Врангел је неко време живео у Истанбулу након тога је дошао да живи у тадашњој Краљевини Срба,Хрвата и Словенаца.Он је постао вођа свих руских избеглица, јер је несумњиво био најугледнији од свих Белих емиграната у изгнанству.Касније је основао  Руски опште-војни савез.

 

1927. се преселио у Белгију где је и умро.Породица генерала Врангела је сумња да га је убио брат његовог слуге који је био совјетски агент.Био је сахрањен у Белгији али се због његове последње жеље његове мошти су пренете у Србију где је поново сахрањен у Београду у руској цркви Свете Тројице поред цркве Светог Марка.

 

Генерал Врангел је био и споменик 2007. године у Сремским Карловцима.

 

 

Извор: СРБИЈА ЈАВЉА