loading...
Издвајамо Русија

САВЕЗ РУСИЈЕ И ТУРСКЕ, ШТЕТА ЗА НАТО ПАКТ — Путин и Ердоган поверљиво о…

Путин и Ердоган (фото:ЈуТјуб)

Лидери Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су о реализацији пројекта „Турски ток“, повећању испорука нафте, као и о изградњи нуклеарне централе „Акују“, изјавио је новинарима прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков.

Јучерашњи разговори лидера Русије и Турске су дуго трајали. Председници су прво разговарали у присуству шефова дипломатија, а затим су им се придружили и чланови делегација, саопштио је прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков, назвавши размену мишљења поверљивом и детаљном.

„У целини, разговор је био веома позитиван. Он је потврдио обострано расположење за даљу нормализацију односа“, изјавио је он.

Лидери су разменили мишљења о сиријском питању и билатералним односима.

„У делу састанком којем су присуствовале делегације, говорило се, приближно, о успостављању свих формата наше сарадње. То су виши савет и заједничка група за стратешко планирање, који ће се састати на јесен ове године, и форум јавних организација и програм научно-техничке и културне сарадње до 2019. године. Документ је фактично завршен и може да буде потписан“, објаснио је званични представник Кремља.

Песков је додао и да су се шефови држава заложили за могућност повећања испорука руске нафте, разговарали су о реализацији „Турског тока“ и изградњи нуклеарне централе „Акују“.

Осим тога, турска страна је покренула питање и укидања санкција на извоз прехрамбених производа у Русију.

„Наставиће се рад у том правцу“, изјавио је прес-секретар Владимира Путина.

 
Извор:  rs.sputniknews.com