loading...
Издвајамо Србија

СЕРВЕР И ЕНГДАЛ: Срби, не живите у заблуди, мораћете да признате Косово и прекинете све везе са Русијом!

Данијел Сервер и Вилијам Енгдал, двојица утицајних светских политичких стручњака који заступају потпуно супротне ставове, причали су о путу Србије у ЕУ, статусу Косова и Метохије, и зашто ће наша земља морати да се одрекне своју јужне покрајине ако жели да постане члан Европске уније.

На питања који је најбољи пут за Србију, хоће ли наша земља још дуго моћи да седи на две столице и хоће ли чланство у ЕУ значити и званично одрицање од Косова они одговрају овако:

Сервер: Многе европске земље хоће добар однос с Русијом. И Вашингтон то жели. Постало је јако тешко седети на две столице само због тога што је Русија обновила агресивну политику, нарочито у свом региону.

Понашање Москве у Украјини је неприхватљиво и изазвало је снажну али уједно мирну реакцију НАТО-а. Тај потез Русије допринео је томе да се неке државе из страха приближе Алијанси, што је потпуно супротно од онога што Путин жели.

Србија мора да схвати да ни сада, нити у будућности, не постоји шанса за чланство у ЕУ без прихватања независности и суверенитета Косова, које је де факто признато у Бриселском споразуму који су потписали Београд и Приштина.

ЕУ државе су признале Косово и неће дозволити Србији да постане чланица без решавања тог питања. Замаптите да то није само питање за председнике и премијере већ и за парламенте њихових држава, који морају да изгласају пријем Србије. Свако у Београду то зна. Међутим, тренутна власт не жели да плати цену, те неки воле да мисле како ће се процес учлањења у ЕУ завршити боље по Србију од горе наведеног сценарија. Мислим да греше. На крају процеса Београд ће бити под огромним притиском да отклони све препреке за учлањење, укључујући и признање Косова.

Енгдал: Погледајте искуство Хрватске у ЕУ. Европска унија је створена како би се уништио концепт националне државе и различитости, и заменио се технократским фашизмом, а ту реч користим врло опрезно и прецизно. Шта грађани Србије верују да ће им ЕУ дати? Пријем у заједницу нација?

Западне земље су у банкроту, а ту мислим и на САД и на ЕУ. Србија има дугу и поносну историју. Немојте ићи у Брисел као просјаци, да молите за нешто. Ваша будућност је у добрим трговинским споразумима: да ли са Русијом, Кином, Немачком, Енглеском…то није битно. Чињеница је да ЕУ има тенденцију да у потпуности контролише вашу будућност, због чега ћете прекинути све везе са Русијом.

Извор: Блиц

loading...