Издвајамо Србија

ШАРИЋ УЗДРМАО ВЛАДУ СРБИЈЕ: Ево шта је изјавио…

У наставку суђења Дарко Шарић је у Специјалном суду тврдио да нема доказа за његово учешће у шверцу 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу.

Loading...

Додао је и да је оптужен и осуђен само на основу исказа сведока сарадника.

Излажући одбрану пред судским већем које га је прошле године осудило на 20 година затвора, али је ту пресуду укинуо Апелациони суд и наложио понављање суђења, Шарић је рекао суду да је „бар могао да опише“ дела због којих је осуђен.

Напомињући да остаје при ранијој одбрани, у којој је у потпуности негирао учешће у шверцу кокаина, Шарић је навео да је укинута пресуда иста као и оптужница.

„Све сте само преписали. Што се тиче „Балканског ратника“ осудили сте ме због једне реченице (трећеоптуженог) Жељка Вујановића. Осудили сте ме и за догађаје у Бразилу, а нисте чак навели ни шта сам учинио“, навео је Шарић жалећи да је и даље у притвору само због сведока сарадника Небојше Јоксовића.

Рекао је и да би био слободан човек када би судско веће имало у виду само пола онога што је навео Апелациони суд укидајући пресуду (поред осталог да нису прецизиране инкриминисане радње сваког од окривљених) те да у пресуди није било наведено с ким је организовао криминалну групу, коме је давао новац…

Шарић је затражио од суда да суочи сведоке сараднике Небојшу Јоксовића и Драшка Вуковића јер им се искази разликују, и жалећи се што им суд и поред тога верује.

„Јоксовић је рекао да никада није лично самном радио бизнис и да колико зна, да се ја бавим се легалним послом. Затим је променио исказ, а зашто? Зато што сте му вратили украдене машине. Мени ништа нисте вратили, све моје ствари сте продали, унапред сам проглашен кривим“, жалио се Шарић.

Одговарајући на питања тужиоца Саше Иванића, Шарић је рекао да не познаје сведока сарадника Драшка Вуковића, односно да га је упознао на суђењу.

На молбу тужиоца да објасни зашто Вуковић онда тврди да је са њим учествовао у шверцу две тоне кокаина, Шарић је одговорио да сведоци сарадници то раде да би избегли затвор.

„Тако бих и ја признао. То је разлог зашто они говоре неистине. Мене стално прозивају, за све који падну“, Шарић је то који је имао жустру расправу са тужиоцем због чега је више пута опоменут од стране судије Синише Петровића.

Током излагања Шарић се више пута осврнуо и на састанак који се, наводно, догодио на Јеловој гори, када су представници тужилаштва и полиције, према тврдњама одбране, имали састанак са Драганом Дудићем Фрицом (убијен 2010. године у Котору).

„Генерал Папаја и његова компанија узели су 1.500.000 евра да ослободе Фрица. Како сте пустили човека који је наводно организатор шверца? Сам Фриц ми је то рекао “идем да се нађем са њима, носим толико и толико новца’”, тврдио је Шарић.

Шарић иначе користи псеудоним Генерал Папаја од поцетка суђења када говори о бившем начелнику УКП Родољубу Миловићу.

Суђење се наставља и сутра, када ће и остали оптужени имати прилику да поново изнесу одбрану .

Осим Шарића, суђење се понавља и према Горану Соковићу који је у бекству, Жељку Вујановићу, Родољубу Радуловићу који је такође у бекству, затим Ненаду Новаковићу, Михајлу Ђоковићу, Бошку Недићу, Марку Пандрцу који је у бекству Николи Димитријевићу, Живку Сидинском, Бобану Стојилковићу, Марку Дабовићу и Бориславу Туњићу, Дарску Тошићу.

Поново ће се судити и одбеглим Небојши Сретеновићу, Марку Рачићу и Владимиру Рачићу, Петру Обрадовићу и Миловану Миловцу, као и сведоцима сарадницима Драшку Вуковићу, Радану Адамовићу и Небојши Јоксовићу.

Првостепеном пресудом, која је укинута, Шарић је био осуђен на 20 година затвора, а остали на вишегодишње затворске казне.

Бојан Станојковић, Дарко Газдић и Александра Машић су правоснажно ослобођени оптужби у том процесу, јер је Апелациони суд у односу на њих потврдио првостепену пресуду, док је деветоро оптужених за припадништво Шарићевој групи раније осуђено на основу споразума о признању кривице и трајно им је одузета спорна имовина.

Шарић се предао српским властима 18. марта 2014. године од када се налази у притвору.

Пре тога је од почетка поступка у октобру 2009. године, био у бекству.

Процес се води по шест спојених оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Уругваја, Бразила и Аргентине у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Према оптужници, чланови Шарићеве организоване криминалне групе међусобно су комуницирали преко СМС порука и шифрованих телефонских бројева, и организовали пребацивање кокаина из држава латинске Америке у луке Западне Европе.

Када су им полиција и домаће и стране тајне службе ушле у траг, хапшење првих припадника ове групе догодило се у Уругвају 15. октобра 2009. године и истовремено у Србији у акцији „Балкански ратник“.

У Специјалном суду у Београду Шарићу се у посебном поступку суди због оптужби за прање пара у Србији убацивањем новца стеченог кријумчарењем кокаина у легалне токове.

Шарић и још 17 окривљених у том процесу терете се за прање око 22 милиона евра.

 

Извор:Б92

Loading...
loading...
loading...