loading...
Издвајамо Србија

ШИД ПРЕД ПУЦАЊЕМ! Мигранти тероришу народ, полиција немоћна! (ВИДЕО)

Страхујући за своју безбедност Шиђани су упутили Влади Србије и општинским властима петицију за измештање Прихватног центра за мигранте из града због учесталих инцидената, крађа и туча у којима учествују мигранти.

Сремска Митровица02 Радослав Матић поред затворених погона фото нарциса бозиц-Већ три године мучим муку са мигрантима који су ми целу фабрику уништили! Погони некадашње ’’Трикотаже’’ коју смо мој ортак и ја купили за узгој гљива потпуно су девастирани, откад је почела навала миграната на Шид. Овде су спавали и боравили, положили ми сав канцеларијски намештај и паркете. Све сам уредно пријављивао полицији, долазила патрола овамо небројено пута, али шта то вреди, држе их у притвору дан-два, па пусте, а они опет овамо, јада се Радослав Матић, који је због свега морао затворити погоне, а посао са гљивама ускоро сели у околину Београда, где је, како каже, сигурније.

Шиђанину Драгану Савићу власнику дисконта пића ’’Капљица’’ у непосредној близини Прихватног центра, група миграната недавно је из ноћи у ноћ крала пиће и обијала пословне просторије.

Пријавио сам случај полицији, сачињен је записник, а причињена ми је штета од 200.000 динара. Због њих сам подигао и овај бедем и поставио бодљикаву жицу, али не вреди. Јутрос сам овде у купатилу дисконта затекао Сиријца, како сам после сазнао, како пере крваве руке, пошто се избо на жицу, огорчен је Савић.

У кабинету председника Општине Шид Предрага Вуковића последњих дана усијали су се телефони грађана који се жале на изгреде у којима су актери мигранти из Прихватног центра. Крађе бицикала, харање бутика и пијаца, свакодневна су појава, а пре месец дана двојица миграната опљачкала су ’’Техноманију’’ у Шиду изневши 20 лаптопова, мобилне телефоне и таблет рачунаре.

У општину је ових дана стигла петиција са 660 потписа грађана упућена и на адресу Владе Србије у којој се тражи хитно измештање Прихватног центра из Шида.

Безбедност наших грађана на првом нам је месту. Показали смо се као добри домаћини и свесни смо да се не ради о целокупној мигрантској популацији, већ о проблематичним појединцима и групама, који овде праве проблеме, али за ефикаснију акцију треба нам више полиције и возила. О проблемима са мигрантима упознати су МУП и ресорно министарство који су нам обећали помоћ. Грађани су уплашени, јер су мигранти свуда у граду, а ми не можемо контролисати њихово кретање, каже Вуковић, напомињући да се у граду са 9.000 становника тренутно налази 1.600 евидентираних миграната и непознат број илегалних.

Протеклог викенда је по хитном поступку сазван Општински одбор за безбедност коме су присуствовали представници Комесаријата за избеглице, полиције, суда, Дома здравља и сви директори јавних предузећа.

Председница Основног суда у Шиду Љубица Петрић изнела је податак да је због туча, тешких крађа и дроге у притвору седам миграната, те да је због напете ситуације у граду и сама као Шиђанка веома забринута.

–Добили смо дојаве од надлежних да је ситуација у Шиду забрињавајућа. У складу са законом све службе Републике Србије и радне групе при Комесаријату биће ангажоване на отклањању свих појава ремећења јавног реда и мира. Ипак, лебди чињеница да мигранти стално долазе у Србију, а немају куд из ње, па се овде сусрећемо са људима који небројено пута иду у круг, каже Иван Гергинов, помоћник комесара за прихват, збрињавање, реадмисију и трајна решења.

Из ПУ Сремска Митровица саопштавају да је Полицијској станици у Шиду од почетка године пријављено 12 имовинских кривичних дела за које се сумња да су починили мигранти. Због свеукупне ситуације у Шиду јуче је у овом граду боравио и министар полиције Небојша Стефановић.

Погледајте видео:

Извор: Нарциса Божић, СМПортал/Србија јавља

loading...